Firka a gazdasági elképzeléseimről

Közgazdaságtan mindenkinek, és nem mindig a mainstream fajtából. Akinek véleménye van, és szeretné, hogy megvitassuk, a "nemzetgazdasag @ gmail . com" címre küldhet levelet. Fontosnak találom, hogy visszataláljunk a társadalomtudományokhoz, mert a közgáz ennek a fának egy ága. Az egyének viselkedése befolyásol mindent.

Osztás

Share |

Friss topikok

  • Sztifler: @Sztifler: egyébként, jó példa most erre a jelenlegi állapot. felpörgetné a gazdaságot, ha gyengül... (2010.06.13. 20:14) Mentsük meg a devizahiteleseket? Vagy a gazdaságot?
  • CICMÓK: Remek összefoglalás. Remélem olyanok is olvassák akik tanulhatnak belőle. Várom a folytatást. (2010.05.16. 10:40) Olajcégek (2)
  • Sztifler: www.portfolio.hu/cikkek.tdp?h=2&k=4&i=133096 (2010.05.14. 10:44) Ments meg minket, "euró"!
  • mig8 (törölt): @NRG8: A benzin árának csökkentése nem okoz feltétlenül pazarlást. Mert hogyan is pazarolhatnál... (2010.05.05. 00:25) Gáz van a benzinpiacon - Vélemény
  • Sztifler: Köszönjük az írást! Nekem nagyon tetszett, és sok dolgot megtudtam belőle. (2010.04.28. 09:54) Olajcégek (1)

Linkblog

Rövid "elmélkedés" a racionalitásról

2010.02.17. 22:49 Sztifler

A közgazdaságtan egyik legjelentősebb alapvetése az emberi racionalitás.

A könyvek így fogalmaznak : A neoklasszikus közgazdasági iskola szerint a fogyasztó úgy költi el a jövedelmét, hogy összhasznát maximalizálja és döntéseiben mindig következetes, valamint önérdek alapján vesz részt a piaci folyamatokban. Hatékonyságra törekszik: a legkisebb ráfordítással a legnagyobb eredmény elérésére. A fogyasztó két szempont szerint dönt, az egyik a termék hasznos tulajdonságai (hasznosság), a másik a termék ára. Feltételezi, hogy minden információnak a birtokában van, ami szükséges a döntés meghozatalához, és nem is foglalkozik a döntési folyamattal, csak annak végkimenetelével, aminek eredménye racionális.

Ez a legegyszerűbb és legjobban megfoghatóbb definíció, azonban a valóságban nem biztos, hogy ez így is működik. Felvetődik a kérdés, hogy az a fogyasztó, aki drogra vagy alkoholra költi a jövedelmét mennyire racionális? Első ránézésre mindenféle elemzés nélkül azt mondhatjuk, hogy irracionálisan cselekszik, mert az alapvető szükségleteit sem elégíti ki, hanem más „jószágokra” költi a pénzér. Azonban, ha jobban belegondolok, felmerül bennem a kérdés, hogy mi van akkor, ha csak a preferenciái mások ezeknek a fogyasztóknak, mint az átlagnak?

Tegyük fel, hogy az adott egyén tökéletesen végzi a munkáját, és amikor fizetést kap, akkor annak nagy részét alkoholra költi. Természetesen marad valamennyi pénze még másra is (élelem, létfenntartás), de a legpreferáltabb termék neki az alkohol. Ebben az esetben mondhatjuk, hogy racionális.

A kérdést illetve a szituációt bonyolítja, ha az egyénnek másokról is gondoskodnia kell, mert pl. gyermekei vannak, akiknek nagy biztonsággal állíthatjuk, hogy nem az alkohol a legpreferáltabb termék. Adott esetben tőlük „von el” más termékeket, hogy saját szükségleteit kielégítse. Ha a közgazdászok leegyszerűsített modelljeiben gondolkozunk, akkor még erre is ráfoghatjuk, hogy racionális, mivel a definíció azt mondja, hogy saját összhasznát maximalizálja.

Vegyük azt az esetet, hogy az egyén minden pénzét és a család vagyonát is játékgépekbe dobja, és el is veszíti azt. Ezzel még csak hasznosságot sem ért el a fogyasztó, ugyanis nem lett „profitja” a folyamatból, a végkimenetel pedig ennek alapján nem racionális. A közgazdaságtan alapvetéseivel ezt nem lehet magyarázni, legfeljebb azzal, hogy a játékgépezés érzelmileg elégítette ki, a szenvedélyét elégítette ki ezzel hasznosságot ért el az egyén, de ha megengedjük ezt a magyarázatot, akkor Herbert Simon Nobel-díjas közgazdász gondolatait is magunkénak tekinthetjük, aki azt mondja, hogy a bizonytalanság melletti döntések racionalitása megkérdőjelezhető, illetve azt, hogy az érzelmeink hatással vannak döntéseinkre. Ám, mivel (valószínűleg) igen kis hányada viselkedik ennyire szélsőségesen a fogyasztóknak, ezzel nem érdemes foglalkozni.

Ami még negatívan befolyásolja a racionalitást az pl. az információhiány, az időtényező és a kalkulációs készség (képesség) hiánya - ezek a tényezők már sokkal több egyére hatnak, sőt, nincs olyan ember, akire legalább 1 racionalitás-gátló tényező ne hatna; kivéve ha nem hoz semmilyen döntést. Az Új Intézményi közgazdaságtan pedig azt mondja, hogy: az ember nem elszigetelve, egyedül hozza meg a döntéseket, hanem közösségben, azon egyszerű oknál fogva, mert közösségben él. De erről majd egy következő posztban…

 

Szólj hozzá!

Címkék: racionalitás döntés hasznosság fogyasztói racionalitás portfolioblogger preferencia preferenciarendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://socialeconomy.blog.hu/api/trackback/id/tr311767737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása