Firka a gazdasági elképzeléseimről

Közgazdaságtan mindenkinek, és nem mindig a mainstream fajtából. Akinek véleménye van, és szeretné, hogy megvitassuk, a "nemzetgazdasag @ gmail . com" címre küldhet levelet. Fontosnak találom, hogy visszataláljunk a társadalomtudományokhoz, mert a közgáz ennek a fának egy ága. Az egyének viselkedése befolyásol mindent.

Osztás

Share |

Friss topikok

  • Sztifler: @Sztifler: egyébként, jó példa most erre a jelenlegi állapot. felpörgetné a gazdaságot, ha gyengül... (2010.06.13. 20:14) Mentsük meg a devizahiteleseket? Vagy a gazdaságot?
  • CICMÓK: Remek összefoglalás. Remélem olyanok is olvassák akik tanulhatnak belőle. Várom a folytatást. (2010.05.16. 10:40) Olajcégek (2)
  • Sztifler: www.portfolio.hu/cikkek.tdp?h=2&k=4&i=133096 (2010.05.14. 10:44) Ments meg minket, "euró"!
  • mig8 (törölt): @NRG8: A benzin árának csökkentése nem okoz feltétlenül pazarlást. Mert hogyan is pazarolhatnál... (2010.05.05. 00:25) Gáz van a benzinpiacon - Vélemény
  • Sztifler: Köszönjük az írást! Nekem nagyon tetszett, és sok dolgot megtudtam belőle. (2010.04.28. 09:54) Olajcégek (1)

Linkblog

Róna Péter Magyarországról

2010.03.25. 11:22 Sztifler

Csak most akadtam rá egy nagyon érdekes interjúra, mely Róna Péterrel készült. Érdemes végigolvasni az egészet, mert megmondja az igazságot, még akkor is, ha az fájdalmas egyeseknek.

Többek között, a már említett Balassa-Samuelson hatásra hivatkozva Róna Péter szerint nem szabad beáldozni a növekedési lehetőségeket Maastricht oltárán. Véleményem szerint (mert a mai világban már csak véleménye lehet az embernek, különösen akkor, ha a közgazdász-társadalom fele nem ért velem egyet) a konvergencia-program nem volt más, mint konvergálás a nullához (már a válság előtt is majdnem nulla volt a növekedés). Vagyis a GDP növekedésének folyamatos csökkenése. Célt nem értünk volna el akkor sem, ha már eurónk lenne, sőt, a reálkonvergencia lehetőségeinek határát szűkítettük volna be magunk számára.

Az lenne az egészséges, ha „normális világgazdasági körülmények között” folyamatosan növekedne a gazdaság, a növekedési ütem töretlen lenne. Ez még a válság előtt sem volt így. (Magyarország, és az elmaradottabb, közepesen fejlett országok számára pedig adott a lehetőség a felzárkózásra, mert vannak náluk fejlettebb országok.) Sajnos újra meg újra el kell mondani, hogy folyamatosan növekvő gazdaságban a költségvetési hiány is kisebb. A gazdaság megfojtásával (fogyasztás, beruházás) kialkudott egyensúllyal újabb és újabb szigorításra van szükség, mert elveszik a növekedés motorja.

2 komment

Címkék: gazdaság magyarország gazdaságpolitika konvergencia gazdasági növekedés róna péter maastrichti kritériumok gazdasági fejlődés reálkonvergencia

A bejegyzés trackback címe:

https://socialeconomy.blog.hu/api/trackback/id/tr381867360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mig8 (törölt) 2010.03.25. 17:15:31

A válság előtti helyzetet én is hasonlóképp ítélem meg. Magyarázkodás volt rengeteg, de a lényeg a lényeg: nálunk már akkor is csökkent a növekedés.

Csak egy példa, a saját cégem esete. Olajos cég vagyunk, szóval a válság előtt akár kaszálhattunk is - volna. Azonban a növekedési lehetőségeinket már akkor (!) megfojtotta a hatalmas adóteher. Hogy mégis éltünk, az annak köszönhető, hogy voltak külföldi munkáink, ahol nagyobb a mozgástér. De tartalékot felhalmozni és pláne növekedni nem igazán sikerült. Ma a cég megpróbálja minimális veszteségekkel kihúzni a válság végéig.

bonebear · http://cinca.blog.hu 2010.04.07. 21:27:33

Jó lenne, ha Róna Péternek is lenne blogja, vagy időnként publikálna valamelyikben (pl. itt) közérthetően, ahogy a médiában szokta. Meg lehetne oldani? :) És szeretnék javasolni egy posztot a mezőgazdaság szerepéről és súlyáról is, mivel erre igyekeztek rárepülni a pártok a kampányban.
süti beállítások módosítása