Firka a gazdasági elképzeléseimről

Közgazdaságtan mindenkinek, és nem mindig a mainstream fajtából. Akinek véleménye van, és szeretné, hogy megvitassuk, a "nemzetgazdasag @ gmail . com" címre küldhet levelet. Fontosnak találom, hogy visszataláljunk a társadalomtudományokhoz, mert a közgáz ennek a fának egy ága. Az egyének viselkedése befolyásol mindent.

Osztás

Share |

Friss topikok

  • Sztifler: @Sztifler: egyébként, jó példa most erre a jelenlegi állapot. felpörgetné a gazdaságot, ha gyengül... (2010.06.13. 20:14) Mentsük meg a devizahiteleseket? Vagy a gazdaságot?
  • CICMÓK: Remek összefoglalás. Remélem olyanok is olvassák akik tanulhatnak belőle. Várom a folytatást. (2010.05.16. 10:40) Olajcégek (2)
  • Sztifler: www.portfolio.hu/cikkek.tdp?h=2&k=4&i=133096 (2010.05.14. 10:44) Ments meg minket, "euró"!
  • mig8 (törölt): @NRG8: A benzin árának csökkentése nem okoz feltétlenül pazarlást. Mert hogyan is pazarolhatnál... (2010.05.05. 00:25) Gáz van a benzinpiacon - Vélemény
  • Sztifler: Köszönjük az írást! Nekem nagyon tetszett, és sok dolgot megtudtam belőle. (2010.04.28. 09:54) Olajcégek (1)

Linkblog

"Gyors" magyar euró = CSELÉDSOR

2010.03.04. 22:32 Sztifler

Állítja Demján Sándor.

Egyre többen kezdik felismerni, hogy Magyarország gazdaságát megfojtaná a gyors euró bevezetés, illetve a növekedés, versenyképesség stb. alárendelése ennek a célnak. Illetve lehet, hogy már régebben is látták ezt a guruk, csak eddig nem adtak hangot véleményüknek.

Talán mégis van valami abban, hogy nem szabad a mainstreamerek után menni, gondolkodás nélkül, mint a „hülyegyerek”. Foglalkozni kell a kérdéssel, és ha nem is ért mindenki egyet a nézettel, meg kell fontolni, hogy a feltétel nélküli konvergenciát Maastrichthoz, vagy a fenntartható növekedést tartjuk elsőszámú prioritásnak. [1], [2], [3]

 

3 komment

Címkék: gazdaság magyarország eu euró demján sándor portfolioblogger cselédsor

A bejegyzés trackback címe:

https://socialeconomy.blog.hu/api/trackback/id/tr851810159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pendemonda 2010.03.05. 13:45:26

Amivel egyetértek:
Ne csak a mai igények alapján hozzunk döntést. A mai igények közül a "leghangosabb" a devizában eladósodottaké, ami gyors euróról szól, magas forintátváltással.
A relatív magas forint-átváltási arány egyébként forint-megtakarítással rendelkezők érdeke is. A gyorsaság azonban nem egyértelmű, mert a "kintlét" forintban mért magasabb nominális hozamszintje nem valószínű, hogy "bent", euróban is megmarad. A gyors átváltás mellett szól ugyanakkor a kérdés bizonytalansága. Maga a csoport, a megtakarítók egyébként meglehetősen széles, gyakorlatilag ide tartozik mindenki, aki például magánnyugdíj-pénztártag. A kérdés ebben az esetben tehát a magánnyugdíj leendő mértéke és biztonsága
A vállalkozók (exportőrök) érdeke nyilván az alacsony árfolyam, illetve - a jelenlegi magas hitelkiszorítási hatás miatt - a későbbi csatlakozás. Nem mellékesen jegyzem meg, hogy ez a logika előnyös lehet akkor a leendő nyugdíjasoknak, ha a vállalkozói előnyök a többlet-munkahelyek révén a TB-nyugdíj emelésére is képesek. A megtakarítói érdekekkel ez a vélemény akkor lenne képes harmonizálni, ha viszonylag hosszú időn keresztül képesek fennmaradni a magasabb forintkamatok - amit egyre kevésbé a "bombabiztos" (adóbevételekkel rendelkező) állam, hanem növekvő mértékben a kockázatosabb vállalkozói szféra képes kitermelni. Ez persze megint nem megy a jelenlegi adórendszerrel.
Szóval szerintem van egyértelműen rossz és nincs egyértelműen jó megoldás. Ilyenkor a cél nyilván a paretoi optimum (az "elég jó"). Ebből az is következik, amivel nem értek egyet - a "nem paretoi" optimum, azaz amikor decibeldöntés van, a hangosabbnak kedvezés.

A korrektség kedvéért: azzal nincs bajom, hogy Demján most elmondta a véleményét, végtére is ez a dolga. A bajom inkább a 2002-2006-os időszak szakmai "csendben levésével" (50%-os közszféra-béremelés 13 havi juttatások adóból, hatékonysági kontroll nélkül , az ÁFA kulcs káros és igazságtalan, szóval abszolút demagóg és szakmaiatlan csökkentése, stb).

is 2010.03.05. 13:45:27

a kettő nem zárja ki egymást. ez már a sokadik poszt arról, hogy vagy ez, vagy az. sztó nincs róla, ezr z axiomát már dobni kéne, mert kezd unalmas lenni.
süti beállítások módosítása