Firka a gazdasági elképzeléseimről

Közgazdaságtan mindenkinek, és nem mindig a mainstream fajtából. Akinek véleménye van, és szeretné, hogy megvitassuk, a "nemzetgazdasag @ gmail . com" címre küldhet levelet. Fontosnak találom, hogy visszataláljunk a társadalomtudományokhoz, mert a közgáz ennek a fának egy ága. Az egyének viselkedése befolyásol mindent.

Osztás

Share |

Friss topikok

  • Sztifler: @Sztifler: egyébként, jó példa most erre a jelenlegi állapot. felpörgetné a gazdaságot, ha gyengül... (2010.06.13. 20:14) Mentsük meg a devizahiteleseket? Vagy a gazdaságot?
  • CICMÓK: Remek összefoglalás. Remélem olyanok is olvassák akik tanulhatnak belőle. Várom a folytatást. (2010.05.16. 10:40) Olajcégek (2)
  • Sztifler: www.portfolio.hu/cikkek.tdp?h=2&k=4&i=133096 (2010.05.14. 10:44) Ments meg minket, "euró"!
  • mig8 (törölt): @NRG8: A benzin árának csökkentése nem okoz feltétlenül pazarlást. Mert hogyan is pazarolhatnál... (2010.05.05. 00:25) Gáz van a benzinpiacon - Vélemény
  • Sztifler: Köszönjük az írást! Nekem nagyon tetszett, és sok dolgot megtudtam belőle. (2010.04.28. 09:54) Olajcégek (1)

Linkblog

Oszkó ezt jól benézte

2010.03.05. 00:11 Sztifler

De kár, hogy a többi ország nem úgy járt el, mint Magyarország. Meg kellett volna szorongatni mindenkit, és akkor kilábaltunk volna a válságból. Legalábbis Oszkó Péter ezt mondja, még ha nem is nyíltan.

A miniszter szerint a hitelekből finanszírozott - nem csupán magyarországi - növekedés elkerülhetetlenül válsághoz vezet, számos kormányzat azonban a kilábalást az adósságteher növekedésével járó, a hosszabb távú kilátásokat viszont nem javító ösztönző csomagokban látta meg.

A hitelből finanszírozott beruházás és komparatív előnykihasználó-javító növekedés nem vezet válsághoz, a fogyasztásorientált növekedés vezethet válsághoz. Vagyis, pl. a 13. havi nyugdíj hitelből finanszírozása válsághoz vezethet. Mondjuk, szerintem inkább államcsődhöz.

Az ösztönző csomagokról nem lehet egyértelműen meghatározni, hogy milyenek lesznek a hosszabb távú hatásai, a mélyebb recesszió elkerülése a lényeg. Az élénkítés válságban igen fontos, a bizalom és a fogyasztás helyreállítása stb., szerintem ezt nem kell magyarázni. Akinek mégis, az olvassa el Keynes írásait.

Hozzáteszem, ha nincsenek kilábalást ösztönző csomagok a pénzpiacok bezuhannak, mert a befektetők „bedurculnak”. Aztán nézhetünk. Ki vállalna úgy kockázatot, ha még az állam sem áll a gazdaság mögött (illetve nem kötelezné el magát a mielőbbi helyreállítás mellett)?

A Lehmann tesókat is meg kellett volna menteni, mindenki világosan látja, még akkor is, ha ez adósságteherrel jár, és közvetlenül nem segíti a hosszú távú növekedést. – De a rövidtávú mélyebb recessziót megakadályozza. (Megint Keynes.)

Ez a legalapvetőbb baj az ilyen figurákkal. Amikor rövidtávon kell gondolkodni, akkor előhúzzák a hosszúkártyát, mikor meg hosszútávon, akkor azt mondják, hogy azt nem tudja senki, hogy mi lesz 10 év múlva.

Persze, nem tudja senki; azt azonban lehet tudni, hogy milyen lesz pl. a társadalom összetétele. És ha a legnépesebb csoport a 60 év felettiek lesznek 20-30 év múlva (Magyarországon), akkor már hiába változik meg a mainstream szemlélet, akármilyen szuper modellt gyártanak le, a nemzetgazdaság összeomlik. Vagy nem folyósít nyugdíjat. Vagy lehet 70 éves korig dolgozni.

Talán, ha visszatalálnánk a társadalomtudományok világába a matematikaelméletből, akkor világosan látná mindenki: hogy demográfiai trendfordulóra van szükség, nem nyugdíjreformra, vagy folyamatosan emelni a korhatárt, mondjuk 70 évig, aztán meg 80-ig. Akkor biztos fenntartható lesz a rendszer, a ratkósók meg a baby-boomerek sem okoznak majd gondot. Szóval, a motivációt meg a bizalmat kéne az emberekben is „helyreállítani”, a biztonság érzését és a hitet. Ha mindenki eljutna az Önmegvalósításig, akkor az véleményem szerint trendfordulót eredményezne, de talán az is pozitív lenne ha a fiziológiai és a biztonság iránti vágy szükségleteink ki lennének elégítve. Aki nem érti, olvasson egy kicsit Maslowról. Messzire jutottunk az eredeti témától.

"Magyarország bölcsebben járt el" - írta Oszkó Péter, és részletesen ismertette a magyar pénzügyi és gazdaságpolitika új irányát, amely a 2009 tavaszán megalakult kormányhoz köthető, és amely a megszorító intézkedésekkel jelentősen lefaragta a költségvetési deficitet.

Magyarország azért van különleges helyzetben, mert a világgazdasági viszonylatban szinte elhanyagolható, hogy mit csinálunk. Nem befolyásolja Amerikát, Kínát, sem Franciaországot, hogy mi történik itt. Tehát, még válság időszakában is léphetünk elvileg irracionálisat, és azt tesszük (tettük a legmélyebb recessziüban), amit a „többiek” majd a fellendülés időszakában. Talán ezzel előttük járunk.

De azt a kijelentést, hogy Magyarország bölcsebben járt el kicsit elfogultnak érzem. Ezzel azt mondja, hogy mindenkinek így kellett volna eljárnia. Szerintem, nem kell részletezni milyen hatásai lettek volna ennek, de a tavalyi GDP csökkenés többszöröse lett volna; és az ipari termelést, meg a szolgáltatásokból fakadó jövedelmet kinullázhatnánk. Az agráripart csak azért nem, mert a búza akkor is megterem, ha senkinek sincs munkája, bedőlt a hitele, elárverezték a házát, és az export is 0-zódott. Bár, nem lenne, aki feldolgozza, azért éhen nem halnánk.

Ha pedig arra gondolunk, hogy az államok restriktív gazdaságpolitikát követtek volna (mint Magyarország, amit Oszkó bölcsességnek tart), és abból munkahelyeket hoztak volna létre stb., akkor azt nem szocializmusnak hívnák?

(Hozzáteszem, az IMF "érdeme" a magyar egyensúly. Nem Oszkóéké.)

10 komment

Címkék: gazdaság magyarország egyensúly maslow magyar gazdaság nyugdíjrendszer nyugdíjkorhatár oszkó péter keynes portfolioblogger restriktív gazdaságpolitika gazdasgi növekedés

A bejegyzés trackback címe:

https://socialeconomy.blog.hu/api/trackback/id/tr141810378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aladár69 2010.03.05. 13:45:27

A közgazdasági alapgondolatok nagyon szépen össze lettek gyűjtve, de a lényeget úgy látom, mégsem sikerült megragadni. Oszkó nem az USA-ra, Kínára vagy Franciaországra gondolt, amikor arról beszélt, hogy bölcsebben járhattak volna el. Ha a nyilatkozata teljes egészében idézve lett volna, akkor kiderülne, hogy elsősorban a hozzánk hasonló helyzetben lévő országokra gondolt, és itt elsősorban a függőséget, kiszolgáltatottságot értem, és csak másodsorban gondolok a gazdasági mutatókra.

És az, hogy az IMF érdeme a magyar egyensúly, szintén sántít kicsit. Valóban segített az IMF, de Oszkóék érdeme, hogy rövid idő alatt egy olyan programot tudtak letenni az IMF asztalára, amely azonnal meggyőzte őket arról, hogy érdemes nekünk pénzt adni. Nem Oszkóék hibája volt, hogy Magyarországot a globális válság ilyen katasztrofális helyzetben érte. De az Oszkóék érdeme, hogy reálisan mérték fel a lehetőségeket és megtették a szükséges lépéseket, még akkor is, ha ahhoz mentőövet kellett kérni. És az azóta eltelt időszak bebizonyította, hogy Oszkóék jó úton indultak el.

netreader 2010.03.05. 13:45:27

Igy van. Még hozzátenném, hogy Magyarország orbitális szerencséje, hogy a központi bankok telenyomták pénzzel a gadaságokat, így mind az EUR, mind az USD kamatok lementek. Ettől vált a magyar adósság is finanszírozhatóvá, ami, valljuk be, nem igazán Oszkóék érdeme. Ha nem lenne pénzkínálat újra, ugyanakkora gázban lenne Mo, mint előtte.

is 2010.03.05. 13:45:27

Keynes-t azért már egy-két elméletben meghaladták, tisztán rá hivatkozni az kissé idejétmúlt.

a mostani válságban a pénznyomdát bizony nem beruházásra használták, hanem hitelből élésre. nem 13. havi fizetést adtak, hanem 12. havit, mert csak 11 jutott volna több év 13. után. de megadták, fogyasztásorientálásra. tehát, ahogy a poszt is írja, ez egyenes út az államcsődbe.

jó hosszan vitakozik a poszt, aztán a kulcsgondolatban meg láthatóan egyetért, csak maga sem ismeri fel. pusztán vitatkozni akart egy jót.

Sztifler · http://socialeconomy.blog.hu 2010.03.05. 13:49:28

@is: Keynest idézni idejétmúlt, azonban ellentmondani nem lehet neki.

@Aladár69: restriktív gp-t csinálni nem nehéz, csupán, nagyon leegyszerűsítve, ki kell húzni pár dolgot a kiadási oldalról. ez érdem?

ahogy már kifejtettem, ezt meg tudják tenni a matematikusok, vagy a könyvelők is, ehhez nem kell kifejezetten közgazdásznak lenni.

Aladár69 2010.03.05. 15:04:22

@Sztifler: szomorú ezt leírni, de az elmúlt évek tapasztalatai alapján már ez is érdem. Mármint az, hogy valakinek van bátorsága megtenni, hogy néhány tételt kihúz a kiadási oldalon.
Oszkóék azt vállalták, hogy válságmenedzselnek a választásokig hátralévő cca egy évben, és világosan kijelentették, hogy utána nincs tovább. (választók akaratától függetlenül). Innen nézve a dolgokat, az elért erdmények nem rosszak, és a válságmenedzselés igenis sikeresnek tekinthető.

Az megint egy más kérdés, hogy a válságmenedzselés nem jelent komoly előrelépést. A hosszú távú fejlődés alapjainak megteremtése viszont nem egy éves feladat. Különösen nem olyan közegben, ahol nincs meg a készség az értelmes párbeszédre, ahol a másik oldal már a tervezetek ismertetésekor jelzi, hogy amint kormányra kerülnek, eltörlik az intézkedéseket. Szerintem mindenképpen pozitívum, hogy Oszkóék ennek elenére is megpróbálták az alapokat letenni, az más kérdés, hogy terveikből kevés tudott megvalósulni.

Sztifler · http://socialeconomy.blog.hu 2010.03.05. 15:10:27

@Aladár69: teljesen igazad van. a politikai részével nem nagyon foglalkoznék a dolognak, de mindenképpen hasznosabb lett volna, ha egy hosszú távú gazdasági programot dolgoznak ki; de ugye ez csak egy esetben lett volna lehetséges: egy előrehozott választásokkal.

Oszkó Péter 2010.03.05. 20:49:07

Elöljáróban mindenki védelmében el kell mondanom, hogy egy ilyen cikk a Wall Street Journal hasábjain úgy születik, hogy én mondjuk kínszenvedések árán valahogy belesűritem 2000 szóba, amit gazdaságpolitikáról el szeretnék mondani, ezt aztán a szerkesztők még meghúzzák 1000 szavas terjedelem alá, azaz az eredeti írásból már eleve leginkább csak a tömör állítások maradnak meg, s ebből csinál az MTI, és arra hivatkozva a portfolio egy három bekezdéses hírt. Egy ilyen rövidítésen nyilván lehet fogást találni.

Ami egyébként Keynest illeti, nem szeretném hosszan idézni mindazokat, akik már jóval előttem hosszan kritizálták az állításait, vegyünk inkább egy egyszerű példát arról, hogy mi lehet a hátulütője az elméletének. Keynes kétségtelenül nem (vagy nem csak) fogyasztás finanszírozásával javasolt válságot kezelni, azaz nem éppen a 13. havi nyugdíj kifizetésében látta az üdvözítő megoldást, hanem az államot, mint akár hitelforrásokat is felhasználó megrendelőt tartotta a válságkezelés szükséges részének, de lényegében bármilyen struktúrában. Egy szélsőséges példájában azt jelzi, hogy már az is elfogadható megoldás, ha az állam arra alkalmaz munkaerőt, hogy üres konzervdobozokat egyszer elásson, majd kiasson, és újra és újra ezt tegye.
Szemben ezzel úgy gondolom, hogy nem csak a fenntarthatatlan fogyasztási viszonyok hitelből finanszírozása a hiba, hanem a piacképtelen vagy éppen nem az adott piacokat támogató tevékenységek finanszírozása sem vezet sehova. Ez elodázhatja az elkerülhetetlen társadalmi alkalmazkodást, de az később úgy is bekövetkezik, ráadásul jó nagy adag felhalmozott adóssággal megnehezítve.
A konzervkiásók munkájára ugyanis a piac a válság elmúltával sem fog igényt tartani, ahogy pl. arra sem, ha az állam olyan beruházásokat, olyan közmunkát finanszíroz hitelből, amelyek később, a válság elmúltával sem lesznek piacképesek, azaz nem fogják tudni megúszni a piaci alkalmazkodást, miközben megint csak jelentős adósságot kell majd törleszteni utánuk. Csak azért, hogy az alkalmazkodást, a nehéz döntéseket időben el lehessen tolni.
Így válság ide vagy oda, hitelből nem csak 13. havi nyugdíjat felelőtlenség fizetni, de mondjuk például roncsprémiumot is egy olyan országban, ahol a vásárolt autók nagyobb hányada importból származik, vagy olyan beruházást, közmunkát stb., amely soha nem teremt piacképes terméket és foglalkoztatást. Ebben a tekintetben tehát biztos, hogy nem osztom Keynes nézeteit.

Az eredeti cikkben - ahogy itt néhány kommentben is elhangzott - értelemszerűen nem azon országok politikáját kritizáltam, akik fenntartható piaci struktúrákat támogattak meg átmenetileg hitelből, amelyek a válság után ugyanúgy életképesek lehetnek, miközben még kezelhető szinten tartják az államadósságukat. Sőt ezek az országok, különösen, ha éppen Magyarosrzág exportpiacait jelentik, számunkra is fontos, hogy tényleges és fenntartható növekedést támogató gazdaságpolitikát folytassanak. Viszont kétségtelenül kritikával illettem azokat (megemlítve pl. Görögországot, de utalva néhány más országra is), amelyek puszta politikai menekülésként használták a stabilizátorokat, amivel jó nagy adag problémát hagynak a következő generációkra.

Ami pedig Magyarországot illeti, nyilván nem csak matematikai műveletek zajlottak az elmúlt évben. A 2006-os és a 2009-es költségvetési kiigazítás között éppen az volt a jól látható különbség, hogy az előbbi érintetlenül hagyott politikai tabukat (13. havi nyugdíj, bérkiegészítés, általában a jóléti juttatások), és inkább beáldozta a versenyképességet és a potenciális növekedést (társaságokat és a foglalkoztatást terhelő adók emelésével). Ezzel szemben a 2009-es korrekció csupa olyan politikailag életveszélyes döntésből állt, amelyek legfeljebb rövid távon érintik negatívan a lakossági fogyasztást, azonban rögtön kedvező hatást gyakorolnak a fizetési mérlegre, a potenciális növekedésre és a jövőbeni munkakínálatra (pl. a családtámogatás szigorításából vagy a nyugdíjkorhatár emeléséből nem csak kevesebb költségvetési kiadás, de tartósan nagyobb arányú foglalkoztatás is adódik).

A program legjelentősebb elemei egyébként nagyrészt a korábbi Reformszövetség ajánlásain alapultak, tehát az eredmény az ország saját érdeme és nem az IMF-é, aki persze kivesézte és elfogadta az intézkedéseket. A Reformszövetség anyagán dolgozó neves közgazdászok biztos nem vennék jó néven, ha tudnák, hogy puszta könyvelői tevékenységnek minősítették a munkájukat. Azt pedig szerintem érdemes egyszer végigszámolni, hogy az ott meghatározott, tartós gazdaságpolitikát megalapozó intézkedésekből mennyi született meg ténylegesen az elmúlt évben. Szerintem nem kevés.

Abban viszont messzemenően egyetértek, hogy a fiskális politikának korlátozottak az eszközei, a leghatékonyabb intézkedéscsomaggal sem lesz képes azonnali közhangulat javulást, gyerekvállalási hajlandóságot, kiegyensúlyozott társadalmi légkört teremteni. Erre ugyanis legalább akkora hatással bírnak a politikai kommunikáció eszközei, a világos jövőkép, a meghatározó politikai erők közötti egyezség bizonyos mértékű társadalmi minimumokról, értékekről, célkitűzésekről. A létbizonytalanságot nem csak a pénzügyi válság fenyegetésének visszaszorításával kell eloszlatni, hanem ezt támogató programalkotással és kommunikációval egyaránt. Függetlenül előrehozott választásoktól.

Aladár69 2010.03.05. 20:53:19

@Sztifler: teljesen egyetértek. Azt hiszem, az előrehozott választásokkal mindenki nyert volna. Az ország és a parlamenti pártok mindenképpen...

Sztifler · http://socialeconomy.blog.hu 2010.03.05. 21:39:49

Ez már egy igazi válasz a cikkre, megalapozott és logikus. Kár lenne, hogy kommentként vesszen el.

loláb 2010.03.06. 10:15:29

Mintha Magyarországnak lett volna más választása 2008 végén, mint a megszorítás...

@Oszkó Péter:
"A 2006-os és a 2009-es költségvetési kiigazítás között éppen az volt a jól látható különbség, hogy az előbbi érintetlenül hagyott politikai tabukat..."

Ez igaz. Éppen ezért nem értem, hogy mi szükség volt arra, hogy az ingatlanadó eltölése utáni másnap jelentse be a PM, hogy a 2010-es GDP csökkenés nem 0,6%-os, csak 0,2%-os lesz. A két szám közti különbség éppen "kiadja" azt a bevételi többletet, ami ahhoz kell, hogy a 3,8%-os hiánycél tartható legyen.

Az Önök teljesítményét nem az fogja minősíteni, hogy 3,8%, vagy 4%-e a hiány, hanem az, hogy végre sikerült onnan elvenni, amit már oda sem szabadott volna adni.
süti beállítások módosítása