Firka a gazdasági elképzeléseimről

Közgazdaságtan mindenkinek, és nem mindig a mainstream fajtából. Akinek véleménye van, és szeretné, hogy megvitassuk, a "nemzetgazdasag @ gmail . com" címre küldhet levelet. Fontosnak találom, hogy visszataláljunk a társadalomtudományokhoz, mert a közgáz ennek a fának egy ága. Az egyének viselkedése befolyásol mindent.

Osztás

Share |

Friss topikok

  • Sztifler: @Sztifler: egyébként, jó példa most erre a jelenlegi állapot. felpörgetné a gazdaságot, ha gyengül... (2010.06.13. 20:14) Mentsük meg a devizahiteleseket? Vagy a gazdaságot?
  • CICMÓK: Remek összefoglalás. Remélem olyanok is olvassák akik tanulhatnak belőle. Várom a folytatást. (2010.05.16. 10:40) Olajcégek (2)
  • Sztifler: www.portfolio.hu/cikkek.tdp?h=2&k=4&i=133096 (2010.05.14. 10:44) Ments meg minket, "euró"!
  • mig8 (törölt): @NRG8: A benzin árának csökkentése nem okoz feltétlenül pazarlást. Mert hogyan is pazarolhatnál... (2010.05.05. 00:25) Gáz van a benzinpiacon - Vélemény
  • Sztifler: Köszönjük az írást! Nekem nagyon tetszett, és sok dolgot megtudtam belőle. (2010.04.28. 09:54) Olajcégek (1)

Linkblog

Gyurcsány Ferenc nagyobb figura, mint Széchenyi vagy Kossuth?

2010.03.19. 22:16 Sztifler

(Gyurcsány Ferenc évtized-értékelő beszéde. Elemezgetés, kicsit másképp.)

A legsikeresebb évtizeden vagyunk túl, az utóbbi fél évezredből, véli Gyurcsány. Természetesen valószínűleg csak azért gondolja ezt, mert nagyrészt ő volt a kormányfő. Amúgy meg minden szentnek maga felé húz a keze, szóval, nézzük ezt el neki.

Bár ha belegondolunk, hogy mik történtek az utóbbi fél évezredben, akkor azért erős disszonanciát érezhetünk. Én személy szerint nem is tudok ezen átlépni. Vegyük csak az ipari forradalmat, ha már a gazdasági teljesítményről, vagy fellendülésről beszélünk. Ugyan nem éltem akkor, meg mások sem, akik ma élnek, de azért nagyobb dobás lehetett, mint az utóbbi tíz év. [Egyébként, az igaz, hogy globális szinten az utóbbi évtized hatalmas növekedést hozott.]

Nézzük Petőfit, a ’48-as forradalmat, vagy a jobbágyfelszabadítást. Elnézést a csapongásért. Hirtelen ezek az események jutottak eszembe az utóbbi fél évezredből. Aztán nem hiszem, hogy „frankóbb” volt ez a pár év, amin túl vagyunk.

Tény, hogy az EU-csatlakozás sokat lendített a helyzetünkön, de ez például nem Gyurcsány „műve”. Az államadósság, meg a költségvetési hiányok sorozata sokkal inkább köthető az ő miniszterelnökségéhez. Ha az államadósság iszonyatos mértékű növekedése a legsikeresebb évtized, akkor az elég szomorú, legalábbis az lenne. […] Én azonban szeretném, ha a következő évtized még sikeresebb lenne, így elvileg, ha mondjuk az IMF háromszor ment meg minket, akkor sikeresebbek leszünk(?).

Nem emlékszem pontosan a mondataira, de az Indexen azt írják, hogy Gyurcsány ezt mondta: "Magyarország ma jobban él, mint 2001-ben". Magyarország nem tud jobban élni, legfeljebb az egyének, bár ezt se merném így kijelenteni.

És, amúgy, nincs olyan falu, ahol ne épült volna valami, az elmúlt 8 évben. – Minden bizonnyal a gyerekek építenek homokvárakat, meg kutyaólat is az emberek, szóval, ez teljesen igaz.

Még egy kicsit próbálta a Fideszt áztatni, tőle nem szokatlan módon, és megint kiderült, hogy nem tud úgy beszédet mondani, hogy Orbán Viktor ne legyen benne.

Végül is, lényeg a lényeg, a legsikeresebb évtized az volt, amikor: elkúrtuk, nem kicsit, nagyon. Most akkor mi az igazság?

9 komment

Címkék: magyarország beszéd évértékelő portfolioblogger gyurcásny ferenc legsikeresebb évtized

A bejegyzés trackback címe:

https://socialeconomy.blog.hu/api/trackback/id/tr321853465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2010.03.20. 10:55:51

ha jól hallottam évtizedEKet mondott. tehát a 20 évre gondolt. de ezért most nem fogom végigtekerni a videot. mondjuk a 20 év sem egy akkora sikersztori szerintem sem.

vakapad 2010.03.20. 10:55:51

1./ Gyurcsány a beszédet NEM a fanyalgóknak és a fikázóknak mondta. Azokat úgyse lehet meggyőzni, ezért ez nem is állt szándékában. Ez a beszéd azoknak szólt, akik valaha MSZP szavazók voltak, de ma már nem. Ergo, ez egy kampánybeszéd, szavazatszerzési célból, ahogy azt minden normális párt a kampányidőszakban csinálja.
2./ A FIDESZ permanens "tönkrement ország" sulykolását (amint ez itt látható) valakinek ellentételezni kell. Megtette. Számokkal. A fanyalgók és a fikázók persze nem hiszik el egy szavát se, de ez őt, per pillanat, egyáltalán nem érdekli. Csak az MSZP szavazói.
3./ Divat ma az is, hogy a valahai "baloldali" értelmiség azt javallja, szavazzunk a FIDESZ-re, és akkor a Jobbik visszaszorul (lásd pl. Babarczy ökörségeit). Ezért tolta el a palettán a FIDESZ-t a Jobbik mellé, hogy nehogy már ezt tegyék.

A közgazdasági részletekről és az őszödi beszéd tényleges céljáról már rengeteget írtam, többnyire Tóta W. blogjába, ezt most nem ismételném meg, úgyis hiába, a felszín kapargatását meg hagyjuk.

És most jöjjenek a fanyalgók meg a fikázók. A kétharmad.

Sztifler · http://socialeconomy.blog.hu 2010.03.20. 11:10:01

"Történelmi léptékkel mérve Magyarország az utóbbi fél évezredének legsikeresebb évtizedét éli" (Index)

Phxmike 2010.03.20. 20:11:47

@Sztifler: hat ha mar mohacstol szamitjuk akkor mindenkeppen

de meg jobb lenne azt venni hogy jurtaban laktunk es lovon nyargaltuk be europat
na ahhoz kepest mar a trabantos nyugger is fejlodottebnek erzi magat....

ez aztan a sikersztori csak tudni kell megmagyarazni a hulyeknek is...

heraklész 2010.03.21. 21:31:48

@Sztifler: És a kiegyezés utáni negyven év? Akkor épült fel a mai Budapest és az ország iskoláinak a többsége.

Sztifler · http://socialeconomy.blog.hu 2010.03.21. 21:40:52

@heraklész: akár ezt az időszakot is mondhattam volna, de ez Neked jutott eszedbe. :) Elég sok időszak volt a magyar történelemben, az utóbbi 500 évben, amikor sokkal sikeresebbek voltunk, mint most. Most az általános iskolákról az összevonás és a bezárás jut eszembe, a középiskolákról pedig a szakképzés hiánya és célzatlansága.

Sztifler · http://socialeconomy.blog.hu 2010.03.21. 22:16:11

...és, nem mindenki szerint olyan jó a helyzet, mint Gyurcsány szerint, igaz, ez nem évtized-értékelés, "csak" az elmúlt 8 évé: www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=130341

mig8 (törölt) 2010.03.22. 10:45:13

Üdv Sztifler!

Most akadtam erre a blogra, és nagyon tetszik. (Ha számít valamit egy laikus dícsérte...)

Töprengeni én is szeretek meg véleményt mondani, bár én "csak" egy egyszerű természettudós vagyok, abból is a rosszabbik fajtából. :-)

Nekem az elmúlt évtized vitathatatlanul a legsikeresebb volt, de csak szigorúan magánéleti szempontból. Ha a munkámat nézzük, GYF nélkül könnyebb lett volna...

Avatar 2010.03.24. 11:09:10

@Sztifler: Majdnem minden évtizedben volt valami, ami hangsúlyosabban fejlődött. Sikeres évtized volt-e az ország II. VH utáni újjáépítése (kb 45-55)? A megsemmisült infrastruktúra, gazdaság nagyjából helyreállításra került.
A Kossuth híd építése, ami az elhatározás és a tervezés idejét is beleszámítva egy év alatt kész lett (1946) [57-ig üzemelt]. A Kossuth híd után a legkevésbé sérült Ferenc József híd helyreállítása következett, Szabadság híd néven (1947). A Margit híd 1948-ban, a Széchenyi-Lánchíd 1949-ben készült el. Az Árpád híd a háború idején épülőfélben volt, hídfői és pillérei már álltak és sértetlenül vészelték át a hídpusztítást. Keskeny változatban 1950-ben, a Horthy Miklós híd Petőfi híd néven 1952-ben készült el, míg az északi (újpesti) vasúti híd 1955 tavaszán. ( mek.niif.hu/02100/02185/html/719.html )
Csak közben a politikai vonal nem épp pozitív irányba alakult, ezért 56-ban senki nem a hidaknak örült, pedig több, mint 50 évvel később is még ezeken a hidakon közlekedünk, némelyikhez hozzá sem nyúltak egészen a jelen évtizedig.
A mostani évtizedben megint elég komoly infrastruktúra fejlesztés zajlott le, lásd hídfelújítások, Megyeri-híd, autópályák, Bp-i szennyvíz tisztító, valamit jónéhány sportcsarnok, rengeteg új építésű lakó- és irodaház stb... szóval az egyáltalán nem igaz, hogy az utóbbi évtizedben az ország csak tönkrement, és nem épült semmi, ezt így beállítani nyilván az ellenzék érdeke. Lehetett volna jobban irányítani a országot? Biztos, (személy szerint én pl egykulcsos 20% körüli adóról és sokkal szabadabb gazdaságról álmodoztam) de a nép az MSZPre szavazott, sőt 2006-ban meg is erősítették őket. Most majd megmutathatja a Fidesz, hogy mire képesek, egyszer már volt lehetőségük, de akkor elvesztették a "zemberek" bizalmát a sorozatos botrányaik miatt, hasonlóan, mint most az MSZP. Reméljük a Fidesz tanult akkori vereségéből és sokkal jobb kormányunk lesz, mint az utóbbi 20 évben bármelyik. De én azért inkább az LMP-re szavazok. ;)
süti beállítások módosítása