Firka a gazdasági elképzeléseimről

Közgazdaságtan mindenkinek, és nem mindig a mainstream fajtából. Akinek véleménye van, és szeretné, hogy megvitassuk, a "nemzetgazdasag @ gmail . com" címre küldhet levelet. Fontosnak találom, hogy visszataláljunk a társadalomtudományokhoz, mert a közgáz ennek a fának egy ága. Az egyének viselkedése befolyásol mindent.

Osztás

Share |

Friss topikok

  • Sztifler: @Sztifler: egyébként, jó példa most erre a jelenlegi állapot. felpörgetné a gazdaságot, ha gyengül... (2010.06.13. 20:14) Mentsük meg a devizahiteleseket? Vagy a gazdaságot?
  • CICMÓK: Remek összefoglalás. Remélem olyanok is olvassák akik tanulhatnak belőle. Várom a folytatást. (2010.05.16. 10:40) Olajcégek (2)
  • Sztifler: www.portfolio.hu/cikkek.tdp?h=2&k=4&i=133096 (2010.05.14. 10:44) Ments meg minket, "euró"!
  • mig8 (törölt): @NRG8: A benzin árának csökkentése nem okoz feltétlenül pazarlást. Mert hogyan is pazarolhatnál... (2010.05.05. 00:25) Gáz van a benzinpiacon - Vélemény
  • Sztifler: Köszönjük az írást! Nekem nagyon tetszett, és sok dolgot megtudtam belőle. (2010.04.28. 09:54) Olajcégek (1)

Linkblog

Eurót nekünk is! Vagy mégse? (3) - Vélemény

2010.02.22. 18:29 Sztifler

 Érvelésemet azzal folytatnám, a gazdasági növekedés fellendítésének elsődleges prioritása mellett, az euró bevezetésével szemben, hogy megvizsgálom a görög gazdaság főbb makroadatait és megnézem milyen terheket rakott a nyakába az „eurónak” (EU-nak) való megfelelés.

Már igyekeztem kihangsúlyozni eddig is, hogy a GDP növekedésének helyreállítása és az euróövezetbe való bekerülés egyszerre nem megvalósítható Magyarország helyzetében. Azon egyszerű oknál fogva, hogy részben ellentétes gazdaságpolitikát kívánnak meg. Az euró bevezetése restriktív, egyensúlyi gazdaságpolitikát igényel. Ebben az esetben bízhatunk a KMT-ben (bár nem valószínű, hogy rövid időn belül jelentős tőkével jelennének meg Magyarországon, és beruházásokat hajtanának végre a külföldiek, mert a kondíciók az egyensúllyal nem javulnak, vagyis a bérterhek még mindig a 2. legmagasabbak az EU-ban) és a befektetők bizalmában, mert a komparatív előnyeinket nem fogjuk tudni érvényesíteni a külfölddel szemben. (Optimális esetben a komparatív előnyök kihasználása lenne a gazdaság fő húzóereje, a növekedés alapja.)

Ha az államháztartás egyensúlyba kerül, akkor az ország tőkevonzó képessége valamelyest helyreállhat, és a gazdaságpolitika elérheti a célját, de semmi garancia sincs rá. Középtávon pedig nem támaszkodhatunk a külföldre, mert egy globális visszaesés (vagy W alakú válság) azonnal érezteti a hatását belföldön is. A befektetői bizalom csökkenése miatt azonnal átteszik a pénzüket olyan valutába, melyet nem fenyeget a leértékelődés veszélye.

A gazdasági növekedés pedig egyensúlyi, növekedésösztönző gazdaságpolitikát kíván meg a komparatív előnyök kihasználásával, munkára való ösztönzéssel, alacsony inflációval.

Nézzük hogyan alakult a görög gazdaság az elmúlt években. A GDP növekedési üteme már 2007-ben visszaesett, mely trend 2008-ban is folytatódott. Miközben az infláció 4% fölé gyorsult, mely tény önmagában is kamatemeléshez kellett volna, hogy vezessen (IS-LM egyensúly magasabb kamatszinten áll helyre).

Paradox módon a munkanélküliség csökkent, mely GDP-növelő hatása nem érzékelődött. Ez azt jelentheti, hogy a munkanélküliség csökkenése se tudta megakadályozni a trendtörést. A költségvetési hiány már 2007-ben is a maastrichti kritériumok felett volt, 2008-ban pedig már 5%-ot is elérte. Mindez elég nyomós ok lett volna a kamatemelésre. Magasabb kamatszinten pedig beállt volna az egyensúly – lehet, hogy később jelentkezett volna a „görög válság”, és nehezebb lett volna kezelni is, de ezt nem tudhatjuk. A valószínűbb az, hogy az EU csúnyán nézett volna a görögökre és egyensúly felé mozdítják a gazdaságot, és még pánik sincs. Persze ez csak egy hipotetikus feltételezés a részemről, ha Görögországon nem euró lenne/lett volna. […]

Magyarországon egy kamatvágási ciklusban vagyunk, a költségvetés viszonylag stabil, azonban nem látom, hogy mi indítaná be a növekedést hosszútávon ezzel a gazdaságpolitikával; egy olyan növekedést, ami nincs kiszolgáltatva (teljesen) a világgazdaság ingadozásainak. (Azért mert „kisnyitottgazdaság” vagyunk, még nem kellene mindent ráfogni arra, hogy a válság meg az eladósodottság kényszerít minket különböző megszorításokra és belsőkereslet szűkítésre. Vannak országok, akiknek az államadóssága magasabb, mint a miénk, és vígan élnek ezzel a tudattal. Ha egy ország nem veszíti el a „pénzpiacok” bizalmát, különösebb kárt nem szenved el a gazdaság átmeneti egyensúlytalansága miatt.)

A Domar féle összefüggésből belátható, hogy a GDP növekedési üteme fontosabb lehet, mint az infláció alacsonyszinten tartása. Ugyanis elképzelhető, hogy a hiány elinflálható, ami ugyan káros, és kamatemelést vált ki, a pénz reálértéke csökken, de a költségvetés finanszírozható.

Magyarországnak éppen azért kellene a növekedést ösztönöznie, hogy ne kelljen elinflálni a hiányt. A reálkamatláb inflációval korrigált értéke és a GDP növekedésének különbsége megadja azt, hogy hány %-os költségvetési többlet nyújt fedezetet a hiányra, ha a GDP növekedési üteme kisebb, mint a reálkamatláb. – Ami igen valószínű lesz 2010-ben.

Ha ezeket a tényezőket nem vesszük figyelembe, valamint Görögország példáját, és azt, hogy a GDP volumenváltozása Magyarországon 2007-ben 1%, 2008-ban pedig 0,6% volt (EU trenddel ellentétes), akkor beleeshetünk abba a hibába, mint Görögország. A GDP növekedésének helyreállítása nem csupán fiskális szigor kérdése (az is), hanem ésszerű gazdaságpolitikáé, összehangolt fiskális és monetáris politikáé. Aki nem látja be, hogy a Magyarországon alkalmazott „csomagocskák” nem érték el a céljukat, az gondolja talán újra a makroökonómiát. Az adó- és járulékterhek növelésével (de a magas szinten tartásával sem), keresletszűkítéssel nem lehet versenyképes gazdaságot teremteni; nekünk pedig a világgal kell versenyeznünk, és az EU-val.

Bajnai Gordon, ahogyan eddig is tudtuk mindenáron eurót szeretne, még megszorításokat is el tud képzelni azért, hogy a „jövőben” jobb legyen, és versenyezhessünk Németországgal, meg a többi európai nagyhatalommal. Az euró bevezetése után „lazább” fiskális politika szinte elképzelhetetlen. (Nézetem szerint a komparatív előnyök érvényesítése tőkét és beruházásokat igényel, ami egyszeri kiadás a költségvetésnek, a következő években viszont megtérül, többszörösen, és ez az egyik tényező, ami a versenyképességet alapvetően meghatározza.) Bajnai ma a parlamentben beszélt a gazdasági növekedés beindításáról és a foglalkoztatás bővítéséről. Szerinte ez a két fontos tényező, az euró bevezetése mellett, aminek alapvetően meg kell határoznia a gazdaságpolitikát. Teljesen egyet tudok vele érteni, csak sajnos úgy látom, hogy a három cél nem érhető el 4 év alatt. Éppen ezért szükséges először növelni a foglalkoztatást és beindítani a növekedést, melyek kiadásnövekedést vonnak maguk után expanziós jellegük miatt; illetve bevételkiesést, ha a foglalkoztatás növelése adócsökkentő jellegű. Ha ezt a két célt elértük, alárendelhetjük a gazdaságpolitikát maastrichtnak; és nem a 2014-es bizonytalan euróra fókuszálnánk, hanem egy 2016-ra biztos, stabil alapokon nyugvó, kiszámítható gazdasággal lépnénk be a zónába.

Ha addig nem sikerül versenyképessé tenni a magyar gazdaságot, (2014-es csatlakozást feltételezve) akkor az euró bevezetése után már egy szűkebb mozgástérben még nehezebb lesz a költségvetés „kárára” felzárkóztatni a szektorokat. Maradnak az EU-s támogatások, meg a külföldi befektetők. (Ha megnézzük Görögországot, az eurózónában sem fenékig tejfel az élet, „könnyen” csődbe lehet jutni ugyan úgy, mint azelőtt.)

[…] És 2014-ben megfulladhatunk egy lassan növekvő és a külföldnek „kiszolgáltatott”, de egyensúlyban lévő gazdaságban, ahol azt mondja a boltban az eladó, hogy 1 eurót kérek? (Persze, lehet, hogy a Fidesznek van valami csodafegyvere, amit alkalmazni tud. Végül is a rejtett kiigazítások is egy ilyen fegyvernek volt minősíthető.)

 

15 komment · 2 trackback

Címkék: magyarország görögország euró gdp gazdaságpolitika bajnai gordon egyensúly versenyképesség eurózóna növekedés maastrichti kritériumok portfolioblogger fiskális szigor

A bejegyzés trackback címe:

https://socialeconomy.blog.hu/api/trackback/id/tr371781597

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Dabóczi Kálmán: A mérhető balgaság - GDP 2010.04.29. 10:20:31

Amennyiben nem vagyunk hajlandók őszintén szembesülni a közgazdaságtan, illetve módszertana korlátaival és jelenlegi hibáival, akkor a valós világ megragadása és leírása helyett csak nevetségessé válunk. A tapasztalt és ...

Trackback: Görögország: akik még nálunk is hülyébbek 2010.02.25. 09:35:38

Őrülten költekező, költségvetési adatokat hamisító, majd megbukó kormány. Óriási államadósság és perspektívátlan megszorítás. A magyar sztori  – Athénban. (Fotó: Reuters) Hiába támogatja a lakosság többsége a görög kormány kis Bokros-csoma...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2010.02.23. 19:33:33

Surányista megközelítés, az utolsó mondatban kilógó lólábbal. bár a Domar-féle összefüggést nem ismerem, a szövegkörnyezetből ki tudom találni, hogy miről szól. arról, hogy a GDP-növekedéssel, meg az inflációval is ki lehet nőni a hiányt, és irány a GDP növekedés.

igen ám, de a GDP növekedésről most derült ki feketén-fehéren, hogy pénznyomtatásból van. derivatívok, értékpapírosított jelzálogkölcsönök stb. virtuális volt ez nagyon. könnyen lehet, hogy a fenntartható GDP-növekedés az nem több, mint 1-2%. azzal sose növünk semmilyen túlköltekezést.

a cikk arról értekezik, hoyg ne infláljuk el a hiányt, hanem GDP-t növeljünk. de kérdem én 1998-2001 között miért is volt standard 10% az infláció 4%-os GDP növekedés mellett, és miért is nem küzdött ellene az MBN? mert éppen surányista volt, és mert a GDP növekedés MELLETT még inflálta is a hiányt, ahogy csak bírta. közben a magyar meg szegényedett, aztán amikor 2000-ben 19% volt a FIDESZ népszerűsége, akkor onnantól meg hitelből kezdtek pénzszórásba.

szóval szép dolog ez a totális, MNB-kormány vállvetve küzd fiskális-monetáris alapon, de egyrészt a fele sem igaz, másrészt meg nem olyan világot élünk. most arra kell berendezkedni, hogy infláció és GDP növekedés nélkül kell munkahelyet teremteni.

és még Járai Zsigmond szavait tudjuk ideidézni saját könyvéből, mely szerint Surányi a 70-es évek szemléletét tolja, amit az idő már egészen meghaladt. ez a blog meg Surányi nézeteit tolja. milyen is lehet a közgazdászképzés Mo-n?

még erre: "ki nem látja be, hogy a Magyarországon alkalmazott „csomagocskák” nem érték el a céljukat, az gondolja talán újra a makroökonómiát."

mert a 'reformok kritikus tömege kell'. tehát nem eltörölni ezeket a csomagocskákat, hanem még 50-et mellérakni, hogy átcsapjon minőségbe. nincs Szent Grál, nincs királyi út, csak 'csomagocskák' vannak. aki ezt nem érti, ne menjen közügyek közelébe.

Sztifler · http://socialeconomy.blog.hu 2010.02.23. 19:41:34

reformok kritikus tömege? ezt mintha Bokrostól hallottam volna utoljára, akkor is csa nevetni tudtam rajta egyet.

félreérted, nem Surányista nézet, és nem mondom, hogy az elinflálás jó megoldás, hanem azt mondom, hogy az elinflálás ROSSZ. erre nem kerülhet sor.

A GDP növekedésről alkotott teóriád ssajnos nem állja meg a helyét, sok közgazdász beleesik abba a hibába hogy az EU 1-2%os növekedését haosnlítja Mo. 4%os növekedéséhez. - Az EU 1%os növekedése nagyobb, mint Mo. 2-3%-os növekedése. Ha nem érted az egy dolog, nem magyaráznám túl a dolgot, csak annyit, hogy MAGAS GDP/capita alacsony növekedése mégis nagyobb, mint az ALACSONY GDP/capita magasabb növekedése.

Ha még 50 csomagot mellécsapsz összeomlik a belső kereslet, és az emberek kicsit rosszul érzik majd magukat. Ha így működne a dolog, akkor nem kellenének közgazdászok, mert erre a matematikusok is képesek. :)

Javaslom a poszt újraolvasását, újragondolását és megpróbálni meglátni a célfüggvényt.

Sztifler · http://socialeconomy.blog.hu 2010.02.23. 19:52:18

...és a GDP növekedés akár 6-8% is lehet "Jó" gazdaságpolitikával.

ezt a cikket akartam neked megmutatni, prokontra.blog.hu/2010/02/23/eurocsorte de álttam, hogy már elolvastad. érdemes elgondolkodni rajta.

a közös monetáris politika nem ad lehetőséget arra, hogy kamatemeléssel megvédjük magunkat, és ha már tagok vagyunk, akkor a monetarizmus legjelentősebb fegyverét dobjuk el.

- éppen ezért csak szinte azonos fejlettségi szintű, konjunktúrában (és válságban is) korrelációt mutató, tehát trendszerűen azonosan mozgó gazdaságokban használható az euró.

Sztifler · http://socialeconomy.blog.hu 2010.02.23. 22:19:57

@is: ha már annyira Járai, azt hiszem, van némi párhuzam:

index.hu/gazdasag/magyar/2010/02/23/jarai_kormanyzasra_keszul/?rnd=708

"teljesen új pályára kell állnia a magyar gazdaságnak. A költségvetés egyensúlyának viszonylagos fenntartása azonban kulcskérdés, de nem elég, önmagában ez nem oldja meg a problémát, ez a nagy félreértés - jelentette ki."

"Ehhez adócsökkentés, a bürokrácia csökkentése, egyszerűsítése, a korrupció visszaszorítása, munkahelyteremtés - lényegében nagyon sok minden - szükséges."

...ha nem is teljesen egyezik a véleményünk:)

ardywal · http://ardywal.blog.hu/ 2010.02.25. 18:56:08

hát erről nekem is van véleményem

ardywal.blog.hu/2008/12/06/az_inflacio_a_forint_es_a_jegybank

leírtam ide, elég hosszú
A posztodat olvasva számomra nem volt világos, hogy tulajdonképpen mi a cél. Szóval addig egyetértek veled, hogy a magyar, de úgy általában véve az eu periféria országok számára az euró, a függő kamatpolitika, és a maastrichti kritétiumok nem megfelelőek. Gyakorlatilag belekényszerít minket egy számunkra nem optimális pályára, ahol a növekedésünk megreked ezen a fejlettségi szinten.

Ugyanakkor érvként azt hozod fel, hogy elinflálás helyett legyen növekedés. Növekedés viszont nem lesz, ha a jegybank magasan tartja a kamatokat, és devizahitellel sem engedi a lakosságot költekenzni. Ha engedi, azzal meg árfolyam buborékot fúj fel, ami az első válságban eldurran, és iszonyatos romokat hagy maga után.

A jelenlegi válságból kilábaláshoz meg egyértelmű hogy nincs, és nem is lehet elegendő belső kereslet. Tehát növekedni, foglalkoztatottságot növelni csak külső kereslet megszerzésével lehet, vagy a mi importunk rovására felépített önellátó árutermeléssel. Mindkettőnek a működéséhez a forint árfolyamának kellene csökkennie. Tehát a magyar gazdaság növekedésének a megtorpanását a megszorító csomagok, és a hiteválság mellett épp a forint relatív túlértékeltsége okozza, amit az euró csatlakozással konzerválnánk.

Sztifler · http://socialeconomy.blog.hu 2010.02.25. 19:05:43

a forint nincs túlértékelve, vagy ha túl is van, nem lehet engedni, hogy gyengüljön. ez egyszerűen makroszempontok nem engedhetik meg.

a növekedés alapja a komparatív előnyök lennének optimális esetben, és a versenyképesség.

a koncepciónk azonos elméleten nyugszik, és a legalapvetőbb egyensúlytalanságra is kamatemeléssel kell válaszolnunk, amit az ekb nem tenne meg a kedvünkért.

a pénzpiacokat egy összefüggésben kell megvizsgálni, illetve kettő: stabil forint, (befektetői) bizalom. más szerepük nincs és nem kell, hogy legyen jelenleg. ha ezeket célokat "betartjuk" a pénzpiacok maguktól egyensúlyba kerülnek, mármint, a tőlünk függő réssze.

lehetne kísérletezni forint le/felértékeléssel, de nincs értelme, mert az optimális megoldás nem a gyengülő vagy az erősődö fizetőeszköz, hanem a stabil.

is 2010.02.26. 13:05:49

@Sztifler: na, világosítsunk akkor egy kicsit:

- nyilván nálad van egy darab, azaz 1db, atombomba méretű reform, amit a nép azonnal bekajál, és rögötn Kánaán lesz tőle, ha nevetsz a reformok kritikus tömegén. Jézus mondá: 'ne ítéljük el szegényt, nem tudja, mit beszél'. de előhozhatod, hogy mi lesz az a Nagy-Egyetlen-Igaz-Megváltó Reform, ami elhozza a mennyországot a földre, és én leborulok előtted, és örökké imádni foglak.
- miközben azt állítod, hogy nem szabad elinflálni, az utolsó mondatban odaírod a rejtett kiigazítást. de NEM VOLT rejtett kiigazítás! semmilyen tényleges intézkedést nem tudsz megnevezni, egyszerűen a GDP növekedés+magasan tartott infláció csökkentette a hiányt.
- ja, lehet 6-8% növekedés. indoklás? mert én leírtam, hogy miért nem lesz.
- Mo-n is egyszer volt 4%-os GDP növekedés hitel nélkül, amikor a Bokros csomag hatott 1998-1999-ben. de akkor tőkebőség volt a világban. mitől? hát az ottani hitelekből. most azok a hitelek nincsenek, ezért ide nem tud jönni a tőke, ha pedig se hitel, se tőke, se megtakarítás, akkor mi fogja növelni a termelést, hogy nőjön a GDP? nehogy a kereslet alapú GDP növeléssel gyere, mert akkor abbahagyom a felvilágosítást, arra szintre már nem megyek le.
- te kevered a reformot a megszorítással. a reform 0 összértékű átcsoportosítás, prioritásáthangolás. ami nem 0 összértékű, az nem reform, hanem vagy osztogatás, vagy megszorítás. egy reformtól sosem omolhat össze semmi. azért, mert egy reform elvesz mondjuk a magánszemélyektől, attól még nem omlaszt össze semmit, ha közben meg a vállalkozások beruházása élénkül, ott megjelenik a kereslet megint. igen, nem a plazma TV-k eladása nő, hanem a gyárépületek és termelő berendezések száma. jajjajaj, ugye? hol vagyok, ez egy közgadász blog, vagy Mónika-show?

Sztifler · http://socialeconomy.blog.hu 2010.02.26. 13:10:23

nem én, hanem közgazdászok állítják, hogy a Bokrosi gazdaságtan megszorítás alapú. hiában evezi reformnak, olvass el pár Bokros cikket pl. az élet és irodalomból, mit is akar a "nagyfőnök". na, azok nem 0 összegű átcsoportosítások.

nem zsetont kell adni a vállalatoknak, csoportosítgatni a jövedelmet, hanem megfelelő feltételeket teremteni, ebből adódik a nézetkülönbségünk.

Sztifler · http://socialeconomy.blog.hu 2010.02.26. 13:31:19

@is: apró megjegyzés még: "nem a plazma TV-k eladása nő" [...] ja, akkor termelj az éhezőknek, az adóztatott minimálbérűeknek, munkanélkülieknek, meg Bokrosnak stb.

"azért, mert egy reform elvesz mondjuk a magánszemélyektől, attól még nem omlaszt össze semmit" - hazugság, társadalmat picit öszeomlasztja, de csak úgy aprón. ha nem vetted volna észre, nem gyengén csökken a születésszám. szerinted miért? lassan meg kéne állítani, lassan. ha még megsanyargatod a népeket, és nem vehetnek plazma TV-t, meg amúgy kenyeret se nagyon, akkor kánaán lesz, ugye. :)

...mert hát virágoznak a vállalatok, adtunk nekik pénzt, jajjdejó; nem baj, hogy még mindig iszonyat-magas az adó; az a baj, hogy a közgáz még mindig társadalomtudomény és kevésbé természettudomány. ha átrendezed az egyenletet, hiába jó még mindig matematikailag, fenntarthatatlanná válik.

"ha közben meg a vállalkozások beruházása élénkül, ott megjelenik a kereslet megint. igen, nem a plazma TV-k eladása nő, hanem a gyárépületek és termelő berendezések száma" - szóval nekik adjuk a zsetont, amit a magánszemélyektől elvettünk és növeltük a szegénységet, akkor még erre is reagálhatok...

a közgazdászok értemesebbik fele, köztük az egyetemi doktorok is látják, hogy nem adni kell a vállalatoknak támogatást, hanem VERSENYKÉPES feltételeket teremteni a termeléshez, működéshez. - amíg ezt Magyarországon nem látja be mindenki, addig nincs miről beszélni ebben a témában.

aszora 2010.03.06. 18:38:58

Gyakorlatilag az látható, hogy azok az országok, amelyek euró-bevezetés előtt gyengén muzsikáltak (pl. Görögök, Spanyolok, Portugálok), azok most is gyengén muzsikálnak, tehát az euróbevezetés önmagában nem sokat segít.

Ugyanakkor olyan országról sem tudunk, amelyik sejthetően éppen az euró bevezetése miatt nézne szembe olyan komoly problémákkal, amelyek azelőtt nem léteztek számára.

Továbbá most is vannak sikeres, illetve kevesebb problémával küzdő országok eurózónán belül és kívül egyaránt.

Mindebből azt a következtetést vonnám le, hogy az euró bevezetése igazából nem oszt, nem szoroz, és hogy az önálló valuta ill. monetáris politika létezésének jelentősége és hatása egy únión belüli ország számára belül valószínűleg erősen túlhangsúlyozott.

Ha bevezetjük az eurót és cselédsorra jutunk, akkor az nem az euró miatt fog bekövetkezni, ha pedig kívül maradunk még jó sokáig, akkor is a siker/sikertelenség oka nem kimaradás lesz az tuti.

A forint jelenleg szerintem sem nem túlértékelt, sem nem alulértékelt, amint az a jelen pénzpiaci viszonyok között nagyjából elvárható is :)

Az euró bevezetés tematizálása jól jön a politikusoknak, mint cél, amiért áldozatot kell hozni - amikor éppen restrikció van - amint viszont kicsit javul a helyzet a téma megint feledésbe fog merülni.

Sztifler · http://socialeconomy.blog.hu 2010.03.06. 22:40:05

nem az látható, hogy az alacsony GDP-jű országoknak nem tett jót az euró? ez nem a saját gondolatom, de érdemes megfontolni.

a kívülmaradás nem jelent kockázatot stabil, egyensúlyban lévő nemzetgazdaságban, azonban a bejutás illetve a bent tartózkodás az övezetben kockázatokat hordoz magában, tekintve, hogy lehetőségeket von el, szűkít be.

van, aki úgy gondolja, hogy a hosszú távú növekedés és a gyors euró átvétele egyszerre elérhető cél. szerintem jelenleg nem.

kivéve, egy hitelből, befektetőktől stb. finanszírozott növekedésorientált gazdaságpolitikával, mely előnyjavító, azonban ez kockázatokat hordoz magában, tekintve a törékeny egyensúlyt. [...] ezt már részben leírtam, de egy posztot is szánok erre a témára.

aszora 2010.03.08. 22:12:04

Az eurozóna - egyebek mellett - alacsonyabb kamatot, csökkenő kockázatot, olcsóbb forrásokat jelentett pl. Görögo.-nak.

Az viszont igaz, hogy drogosnak nem szabad olcsó hitelt adni, mert nem tesz jót neki, inkább elvonókúra kell :)

Külső forrásokra alapozott növekedés valóban törékeny egyensúlyt eredméyez (lásd pl. balti államok), az igazi siker a belső erőforrások fejlesztésével (pl. oktatás, kutatás, eü), illetve racionálisabb felhasználásával (kisebb bürokrácia -2% GDP arányos költség, hogy elérjük az EU költségátlagát, segély helyett gazdasági haszonnal járó munka - kvázi 150 ezer fő ingyen munkaerő, ha a jelenlegi segélyekért támogatásért valamit cserébe el is várunk, tennivaló pedig lenne bőven - épp most volt hír, hogy azért sok a belvízi kár, mert senki nem tisztítja a vízelvezető csatornákat - közben pedig van felelős szervezet, ami "adót" is szed a földtulajdonosoktól, több 100 ezer ember meg munka nélkül vidéken, ez röhej).

Sztifler · http://socialeconomy.blog.hu 2010.03.09. 20:36:53

Demján után Járai is: www.gazdasagiradio.hu/cikk/43498/

...a 2-3 héttel ezelőtti azonnali reakcióm (min. 2016-os euró) Bajnai nyilatkozatára (eurót 2014-re) talán igaznak bizonyul.

gondolom, mások is látták az összefüggéseket, de most hangot is adnak véleményüknek.

aszora 2010.03.10. 08:45:31

Szeintee
m nagyjából felesleges ezen elmélkedni, mert gyanúm szerint a bejutás jelentősen megnehezedett, még akkor is ha valaki nagyon igyekszik.
Annyira nagyon meg nem is igyekszik senki momentán :)

Sztifler · http://socialeconomy.blog.hu 2010.03.29. 12:29:17

"A magyar euróról...

-Véleményem szerinte 2016 lehet a belépés dátuma, én is azok táborát erősítem, akik szerint nem elég a maastrichti kritériumok teljesítése, hanem a reálkonvergenciára is szükség van. Ráadásul ez az igény már az ERM-2-be való belépéskor is megjelenhet. Ugyan az árfolyamrendszerhez való csatlakozásnak nincsenek írott szabályai..." (Samu János, 2010.03.29. Napi Gazdaság)
süti beállítások módosítása