Firka a gazdasági elképzeléseimről

Közgazdaságtan mindenkinek, és nem mindig a mainstream fajtából. Akinek véleménye van, és szeretné, hogy megvitassuk, a "nemzetgazdasag @ gmail . com" címre küldhet levelet. Fontosnak találom, hogy visszataláljunk a társadalomtudományokhoz, mert a közgáz ennek a fának egy ága. Az egyének viselkedése befolyásol mindent.

Osztás

Share |

Friss topikok

  • Sztifler: @Sztifler: egyébként, jó példa most erre a jelenlegi állapot. felpörgetné a gazdaságot, ha gyengül... (2010.06.13. 20:14) Mentsük meg a devizahiteleseket? Vagy a gazdaságot?
  • CICMÓK: Remek összefoglalás. Remélem olyanok is olvassák akik tanulhatnak belőle. Várom a folytatást. (2010.05.16. 10:40) Olajcégek (2)
  • Sztifler: www.portfolio.hu/cikkek.tdp?h=2&k=4&i=133096 (2010.05.14. 10:44) Ments meg minket, "euró"!
  • mig8 (törölt): @NRG8: A benzin árának csökkentése nem okoz feltétlenül pazarlást. Mert hogyan is pazarolhatnál... (2010.05.05. 00:25) Gáz van a benzinpiacon - Vélemény
  • Sztifler: Köszönjük az írást! Nekem nagyon tetszett, és sok dolgot megtudtam belőle. (2010.04.28. 09:54) Olajcégek (1)

Linkblog

Eurót nekünk is! Vagy mégse?

2010.02.11. 18:57 Sztifler

Azt állítják az okosok, hogy jó lenne, ha minél hamarabb euróval fizethetnénk a közértben, ha zsemlét akarunk venni. De miért is lenne ez olyan jó nekünk a jelenlegi helyzetben?

Az euró bevezetése ugyan a jelenlegi helyzetben „nem túl esélyes” Magyarországon, de a törekvés megvan, állítólag. A maastrichti kritériumoknak való megfelelést próbálja (illetve próbálta) a gazdaságpolitika megvalósítani, de legalábbis ezt kellett volna tennie. Más kérdés, hogy többek közt a válság is közbeszólt.

Én mégis azt gondolom, hogy nem lehet alárendelni egy gazdaságpolitikát annak, hogy bevezessük az eurót. Természetesen az övezetben lévő országok biztonságban érezhetik magukat; a befektetők bizalma is sokkal erősebb irántuk, mivel nem kell az árfolyamkockázattól tartaniuk.

Ha az ország mégis a kritériumok kizárólagos betartására törekszik, a fiskális restrikció túlhűtheti a gazdaságot és a kormány a belső kereslet visszaesését nem lesz képes semmilyen eszközzel kompenzálni. Amikor a célok megfelelésére törekszik ez ország, akkor még nincs biztosítva az euró. (Pl. Magyarországon sokkal magasabb kamatot kell adni a befektetőknek, mert az árfolyam egyáltalán nem tekinthető stabilnak.)

Fontos továbbá, hogy milyen az adott fizetőeszköz euróval szembeni árfolyama. A magyar fizetőeszköz az utóbbi évben jelentősen gyengült (230-as árfolyamról jelenleg 270), és ha ezen a szinten stabilizálódna az árfolyam az negatív hatást gyakorolna a magyar vagyonra; részvényekre, a forintban elhelyezett megtakarításokra.

Elsődleges cél tehát az, hogy a magyar gazdaság „minden szinten” versenyképessé váljon, valamint, hogy a termelékenységünk jelentősen javuljon. Csak ezután lehet törekedni az euró bevezetésére.

Természetesen örömteli lenne, ha hamar meg tudnánk felelni a feltételeknek, de tudnunk kell, hogy ez még az erős, jól teljesítő gazdaságoknak is nehéz, akik nincsenek ennyire kitéve a világgazdaság „hangulatának”.

6 komment

Címkék: magyarország árfolyam eu euró gazdaságpolitika versenyképesség termelékenység maastrichti kritériumok portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://socialeconomy.blog.hu/api/trackback/id/tr1001750190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2010.02.11. 19:57:47

hát már bocsánat, de csak erős kritikát lehet itt mondani erre a posztra. semmilyen adat sehol egyetlen kivétellel, az euro árfolyam. abban pedig hatalamas tévedés van. az euro 4 évre visszatekintő átlag árfolyama kb. 260. összesen ha két hétig volt 230 alatt 2008 nyarán, csakúgy mint 310 felett 2009 márciusában. ez a kettő ki is egyenlítette egymást 270-re, és azóta meg ott vagyunk.

a csatlakozás erősíteni fogja a forintot, lásd szlovák korona.

ezen túl a poszt hangulata anyámra emlékeztet: 'jaj kisfiam, ezt ne csináld meg azt ne csináld, tudod, milyen bajok lehetnek belőle!'. aggódásból elég, köszi.

Sztifler · http://socialeconomy.blog.hu 2010.02.11. 22:20:56

klikkelj a portfoliofinancial.hu/ weboldalra és készíts 5 évre visszamenőleg grafikont magad.
nekem 250-255 tűnik reálisnak. elhibázott lépés lenne, ha most csatlakoznánk. (Természetesen erre lehetőség sincs) (egyébként, intervenciós sávban volt a forint, ha emlékszel, szóval a Te 4 és az én 5 éves grafikonom is igen erősen támadható).
Ha csak egy évre készíted el a grafikont akkor is láthatod hogy nem ritka a 275-278as árfolyam sem, és most 2009 november-decemberéről beszélek.

rosencrantzhu 2010.02.12. 13:06:54

ez a poszt tényleg nagyon "üres". a kérdés ugyanis úgy merül fel, hogy a "kritériumok kizárólagos teljesítésének" politikája mennyiben tér el az optimális gazdaságpolitikától. erről azonban mindössze egyetlen bekezdés szól, de az abban foglaltak meglehetősen felületesek.

a költségvetés kapcsán pl. egyelőre az elmúlt évek tapasztalatai alapján az tűnik logikusnak, hogy igenis lépjünk az egyensúly felé - nem csak maastrichti, hanem stablilitási és hosszú távú versenyképességi szempontból is. az árfolyamra vonatkozó meglátás nagyon meredek, itt az EGYENSÚLYI REÁLárfolyam a lényeg, a posztból ez a megfontolás mintha teljesen hiányozna. És még sorolhatnám.

De ezzel együtt örülök, ha valaki ilyen kérdésekről nyilvánosan lamentál.

Sztifler · http://socialeconomy.blog.hu 2010.02.12. 21:07:28

az egyensúly felé nem tudunk úgy lépni, hogy egyszerre teljesítsük a kritériumokat és versenyképesebbek legyünk (a hosszú távú növekedés feltétele a versenyképesség). ugyanis a versenyképesség alapvetően a munkára rakódott terhek függvényszerű kapcsolata (és a technológiáé), ha pedig csökkentjük a terheket c.p. csökken az adóbevétel, a GDP Goverment része, a beruházások is - és a stabilitáshoz még nagyobb restrikcióra van szükség.

akira2 2010.03.07. 21:16:19

Sziasztok,

Én másképp kritizálnám ezt a posztot...

Az Euro bevezetésének legnagyobb előnye a külkereskedelmi elszámolásokban történő egyszerűsítés, és az árfolyamkockázat 0-ra való csökkenése. Nem pedig az, hogy épp "jó" árfolyamon csatlakozzunk. A csatlakozási árfolyam épp olyan lesz, amilyet az exportunk versenyképessége és az importunk mások számára elérhető hazai piacunk felvevőképessége indokol. A házad, vállakozásod, stb. (mint nemzeti vagyon pedig annyi euro-t fog érni amennyit a piícon kínálnak érte. Az árfolyamra spekulálás nem befolyásolja a tényleges nemzeti vagyont.

Optimális esetben - ha nem leszünk külföld befektetői "gyarmatai" - e kettő kiegyenlíti egymást, ha pedig kizárólag az exportunk erős (hála a külföldi befektetők olcsó munkaerőnkre épülő versenyképességének), és a hazai piacunk ugyanezért marginális célpiaca lesz mind a hazai, mind pedig a külföldi áruknak, azaz elszegényedünk. Mindegy is, menyi lesz az átváltási árfolyam... nem az árfolyamtól leszünk "gazdagok", hanem a megtermelt és itthon maradt profittól. Nem a cégek, hanem a vállalkozók itthon maradt profitjától.

Az az adórendszer, amely alacsony társasági nyereségadóval és egyéb tao-kedvezményekkel idevonzza a külföldi befektetőket, majd az osztalékot magyarországi adózás nélkül hazaviszik, továbbá a hazai vállalkozókat súlyos osztalékadóval terheli, az a magyar embereket a külföldi vállalkozók bérmunkásává alacsonyítja, ahelyett, hogy 20 évvel a rendszerváltás után az adórendszer elősegítené a hazai kis- és középvállalkozások megerősödését, a profit itthon tartását, és egy piacképes értéket létrehozó, fenntarthatóan működő vállalkozói réteget. (Itt természetesen nem az állami csöcsöt szívó "állami outsource"-ingra és nem a kényszervállalkozókra, hanem a valódi piaci értéket teremtő és profitot termelő hazai vállalkozói rétegre. Aki válság esetén nem vonul a távolkeletre még olcsóbb munkaerőt keresve, hanem azért termel/vállalkozik Magyarországon, mert itt él, itt lakik, ez a hazája...

A támogatást pedig a szabályok megfelelő kialakításával, és semmiképpen sem csupán egyesekig eljutó, a piacot torzító, közvetlen költségvetési támogatással, vagy hitellufival kell elérni, hanem alacsony adókkal, alacsony állami költségvetéssel, alacsony újraelosztással.

Semmi más nem szükséges a magyar (és valóban magyar) gazdaság felvirágzásához, mint az állami újraelosztás és bürokratikus adminisztráció drasztikus lecsökkentése.

Sztifler · http://socialeconomy.blog.hu 2010.03.08. 21:39:39

erre csak ezt tudom válaszolni, www.portfolio.hu/cikkek.tdp?h=7&k=3&i=129660 6. pont. (meg, amúgy az összes.)
süti beállítások módosítása