Firka a gazdasági elképzeléseimről

Közgazdaságtan mindenkinek, és nem mindig a mainstream fajtából. Akinek véleménye van, és szeretné, hogy megvitassuk, a "nemzetgazdasag @ gmail . com" címre küldhet levelet. Fontosnak találom, hogy visszataláljunk a társadalomtudományokhoz, mert a közgáz ennek a fának egy ága. Az egyének viselkedése befolyásol mindent.

Osztás

Share |

Friss topikok

  • Sztifler: @Sztifler: egyébként, jó példa most erre a jelenlegi állapot. felpörgetné a gazdaságot, ha gyengül... (2010.06.13. 20:14) Mentsük meg a devizahiteleseket? Vagy a gazdaságot?
  • CICMÓK: Remek összefoglalás. Remélem olyanok is olvassák akik tanulhatnak belőle. Várom a folytatást. (2010.05.16. 10:40) Olajcégek (2)
  • Sztifler: www.portfolio.hu/cikkek.tdp?h=2&k=4&i=133096 (2010.05.14. 10:44) Ments meg minket, "euró"!
  • mig8 (törölt): @NRG8: A benzin árának csökkentése nem okoz feltétlenül pazarlást. Mert hogyan is pazarolhatnál... (2010.05.05. 00:25) Gáz van a benzinpiacon - Vélemény
  • Sztifler: Köszönjük az írást! Nekem nagyon tetszett, és sok dolgot megtudtam belőle. (2010.04.28. 09:54) Olajcégek (1)

Linkblog

Eurót nekünk is! Vagy mégse? (2) - Vélemény

2010.02.15. 23:34 Sztifler

A magyar gazdaság teljesítőképességének törését és növekedésének visszaesését (2004-től) a gazdaságpolitika nem tudta megakadályozni, sőt, az idézte elő („Gyurcsány-csomagok”). A fiskális restrikció, mely megdrágította a munkaerőt (még jobban) a Balassa-Samuelson hatásra támaszkodva: versenyképtelenné tette a magyar gazdaságot a külfölddel (EU-val szemben) szemben és ebből adódóan nem indult meg a várt növekedés (és jelenleg is ez a helyzet). Ezért az állam szubvenciókkal igyekezett támogatni a hazai és külföldi tulajdonú vállalatokat, a forintot pedig egy intervenciós sávban kellett tartani, ezzel elszakíthatta azt a „valós értékétől”.

[…] Hiába a megfelelés, attól még, ha nincs egy egyensúlyi gazdaságpolitika, ami nem veti vissza a beruházásokat, és a csatlakozás után egy (Magyarország esetében) expanzív de szintén egyensúlyra törekvő gazdaságpolitika, akkor bizony egy lépést sem haladtunk előre, hiába van eurónk. Ugyanis, ha a gazdaságpolitika annyira törekszik a célok elérésére, hogy mást nem is lát azon kívül, akkor könnyen beleeshet abba a hibába, hogy hiába felelünk meg a kritériumoknak, attól még ugyanolyan drága lesz Magyarországon munkát adni, ugyanolyan magasak lesznek az adóterhek, alacsony a foglalkoztatottság és bonyolult az adórendszer. Úgy fogalmaztam meg régebben ezt a legjobban, hogy „a Maastrichti kritériumok betartása szükséges, de nem elégséges feltétele az euró bevezetésének.” Ez az álláspontom azóta sem változott meg.

Természetesen nem azt mondom, hogy ne törekedjünk az euró bevezetésére, mert ez ésszerűtlen lenne, de egy olyan átmeneti gazdaságnak, mint a miénk, aki csak 2 évtizede vetette le a szocializmus cipőjét, és annak jegyeit még mindig magával hurcolja nem „megoldás”, ha euróval fizet. Az euró Görögországot sem védte meg az egyensúlytalanságtól, mert nem is ez a funkciója. Nálunk is, mintha az lenne a felfogás, hogy „valahogy” teljesítsük a csatlakozás kritériumait, aztán hátradőlhetünk és mit nekünk egyensúly. – Ez a felfogás akkor ésszerű, ha most a görögöket kimentik különösebb szankció nélkül, de még akkor is igen kockázatos.

A valóságban azonban az a helyzet, hogy nem elég néhány évig „példát mutatni” és alacsonyan tartani az inflációt, meg az államháztartási hiányt, mert miután belépünk az eurózónába azután is tartani kell az egyensúlyt, mert mint mondtam, az euró nem véd meg az államcsődtől, meg a negatív adósbesorolástól sem.

A tudomány mai állása szerint a GDP a gazdaságot legjobban leíró mérőszám, de legalábbis a legelfogadottabb. Ha belegondolunk, hogy a GDP növekedési üteme megtörik, vagy nem megfelelően bővül a gazdaság vagy adott esetben csökken az össztermék, akkor a GDP-hez viszonyított mérőszámokat is nehezebb betartani, és újabb megszorításokat, áldozatot követelnek. Éppen ezért a stabilizációt követően elsőrendű szempont a növekedés beindítása lenne.  

Tegyük fel, hogy a kormány kiadáscsökkentéssel stabilizálja a költségvetést. 2 évnyi várakozás után pedig belépünk az eurozónába. Ezután az MNB már nem tud kamatprémiummal válaszolni a befektetői bizalom hanyatlására. A magyar gazdaság pedig legfeljebb 2-4%-kal tud növekedni évente.

Talán, ha először a növekedést tartanánk elsőszámú célnak könnyebb lenne teljesíteni a kritériumokat és „magabiztosabban” léphetnénk be az eurózónába? Vagy inkább egy gyengén teljesítő gazdasággal azon munkálkodjunk, hogy minél hamarabb felvegyenek minket? Én a magam részéről leírtam a véleményem, de mindenki döntse el saját maga…

7 komment

Címkék: infláció gdp államháztartási hiány eurózóna gazdasági növekedés magyar gazdaság portfolioblogger magyar gazdaság teljesítőképessége restriktív gazdaságpolitika euró bevezetése

A bejegyzés trackback címe:

https://socialeconomy.blog.hu/api/trackback/id/tr31762032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2010.02.16. 22:34:29

na, ez már érvelősebb vélemény, és jóval jobban egyet is lehet vele érteni. viszont a költekezés visszafogása, és a pluszos fizetési mérleg (ami ma éppen beütött, pezsgő!) önmaga elindítja felfelé a gazdaságot, és attól lesz GDP növekedés is, meg felzárkózás is. 2014 messze van, ha a FIDESZ ugyanolyan tempóban működik, mint Bajnai, akkor 2014-re már 70% alatti hiány, erőteljes csökkenés, és 4-5%-os GDP növekedés lesz. azzhal meg már felvehetjük az eurot.

Sztifler · http://socialeconomy.blog.hu 2010.02.16. 22:40:14

örülök, hogy ez már így "bejön" Neked is. előzőleg tényleg kicsit felszínesre sikerült, de arra törekedtem, hogy mindenki megértse, aki olvassa.

ezt meg inkább csak a gazdászok fogják teljesen átlátni. lesz pár poszt biztosan, ami a nagyközönségnek szól, meg olyan is ami a gazdászoknak. :)

én úgy gondolom, hogy a stabilitás önmagában nem egyértelműen és nagymértékben GDP növekő.

sokkal jobban "hiszek" pl. okun ökölszabályában vagy a komparatív előnyökben, de ezt majd kifejtem részletesen :)

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2010.02.19. 01:56:22

Szerintem ez a túlzottan markoökonomizáló szemlélet mintha eltakarná az erdőt. Az euró egy pénz, és a pénz tulajdonságait alapvetően az határozza meg, hogy mennyire lehet pénzként használni: mennyire könnyű vele fizetni, elszámolni vele, értéket őrizni benne, mekkora a likviditása. Az euró nyilván jobb pénz mint a tolár vagy szlovák korona volt, és sokkal jobb volna a forintnál is.

Az itteni érvelés nekem logikailag helytelen, mivel valahogy azt mondja, hogy mivel így is túl gyenge a gazdaságunk, még tegyünk rá egy újabb terhet azzal, hogy rosszabb pénzrendszert használtatunk a szereplőivel. A magyar gazdaság részleges eurolazicáia azért ment végbe, ment az euró jobb volt: olcsóbban és többet lehetett hitelbe is kapni.

Az eurókritériumok betartása az eurótól függetlenül nagyon jót tenne annak az országnak, amely az EU-ban a legtöbbet költi közszolgáltatásokra és az egyik legrosszabb csomagot kapja érte. Ha Magyarország szufficites költsévetéseket csinálna pár éven át, biztos, hogy az infláció és a hosszú távú kamat is lemenne, és akkor sokkal könnyebb volna értéket termelni a gazdaságban. Azt hiszem, a többi csak makroökonómia.

Sztifler · http://socialeconomy.blog.hu 2010.02.19. 13:47:45

természetesen makroszemlélet, mivel ez a szemlélet tükrözi a gazdaság állapotát, semmi más.

a "külföld" gazdasága kiszámíthatóbb, stabilabb, a növekedési trendben nem volt töréspont, a kamatok alacsonyak tudtak maradni, mivel nem volt kockázat sem, makroszinten.

míg a magyar gazdaság ezzel a gazdaságpolitikával (euró-hajhász) megbukott; a kamatok magas szintje is figyelmeztet arra, hogy nem vagyunk felkészülve az euróra.

a legfontosabb "kritériuma" az lenne a belépésnek véleméynem szerint, hogy az alapkamat szintje EKB-jéval megegyezzen legalább 2 évig.

az euró bevezetésének (Mo-n) csak abban az esetben nem lesz káros hatása, ha a viálggazdaság (EU) növekedési üteme töretlen lesz elkövetkezendő 10-20 évben.

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2010.02.21. 18:26:58

Szerintem az alacsony kamat inkább következménye volna annak a (helyes) gazdaságpolitikának, ami egyben teljesítené az euróbevezetés feltételeit, nem pedig feltétele. Úgy gondolom, hogy az eruóbevezetéshez egyébként kevés köze van a jegybanki alapkamatnak. A maastrichti kritériumok a hosszú távú kamatlábra vonatkoznak, amit az MNB nem tud befolyásolni csak az Országgyűlés, méghozzá azzal, hogy nem árasztja el államkötvényekkel a forintpiacot.

Megint fejére tetejére állítottnak tartom az érvelést: nem az euróbevezetés tudna kárt okozni, hanem az, hogy olyan rossz gazdaságpolitikát folytatunk, ami az EMU tagsággal nem összeegyeztethető.

Magyarország természetes növekedési pályája magasabb az eurozóna átlagánál, ezért szerintem nehéz olyan normális gazdaságpolitikai környezetet kitalálni, amiben az EMU tagság és az euró káros volna.

Sztifler · http://socialeconomy.blog.hu 2010.02.21. 18:42:33

Még jó, hogy magasabb, mert igen alacsony jövedelmet nem nehéz jobban növelni, mint egy magasat. :)

Sztifler · http://socialeconomy.blog.hu 2010.02.21. 18:42:33

az alacsony kamat következmény, ebben iagazd van, de a helyes gazdaságpolitika nem maastrichti alárendelt gazdaságpolitika, mert az nem növekedésösztönző, export-, keresletösztönző vagy versenyelőny (versenyképesség) teremtő.
süti beállítások módosítása