Firka a gazdasági elképzeléseimről

Közgazdaságtan mindenkinek, és nem mindig a mainstream fajtából. Akinek véleménye van, és szeretné, hogy megvitassuk, a "nemzetgazdasag @ gmail . com" címre küldhet levelet. Fontosnak találom, hogy visszataláljunk a társadalomtudományokhoz, mert a közgáz ennek a fának egy ága. Az egyének viselkedése befolyásol mindent.

Osztás

Share |

Friss topikok

  • Sztifler: @Sztifler: egyébként, jó példa most erre a jelenlegi állapot. felpörgetné a gazdaságot, ha gyengül... (2010.06.13. 20:14) Mentsük meg a devizahiteleseket? Vagy a gazdaságot?
  • CICMÓK: Remek összefoglalás. Remélem olyanok is olvassák akik tanulhatnak belőle. Várom a folytatást. (2010.05.16. 10:40) Olajcégek (2)
  • Sztifler: www.portfolio.hu/cikkek.tdp?h=2&k=4&i=133096 (2010.05.14. 10:44) Ments meg minket, "euró"!
  • mig8 (törölt): @NRG8: A benzin árának csökkentése nem okoz feltétlenül pazarlást. Mert hogyan is pazarolhatnál... (2010.05.05. 00:25) Gáz van a benzinpiacon - Vélemény
  • Sztifler: Köszönjük az írást! Nekem nagyon tetszett, és sok dolgot megtudtam belőle. (2010.04.28. 09:54) Olajcégek (1)

Linkblog

"A görög válság következményei és tanulságai"

2010.03.22. 10:43 Sztifler

Ezzel a címmel jelentetett meg egy anyagot Dezséri Kálmán, az MTA-VKI tagja. Számomra a legfontosabb tanulság az volt, hogy felhívja a figyelmet a reálkonvergencia fontosságára és a ciklikusság kérdésére. Ha egy ország nem tud az eurózóna országaival „együtt mozogni”, akkor ott komoly problémák lehetnek.

Mint már én is felhívtam a figyelmet, a maastrichti kritériumok betartása nem elégséges feltétel az euró bevezetésére, és egy kommentben megírtam, hogy: „csak szinte azonos fejlettségi szintű, konjunktúrában (és válságban is) korrelációt mutató, tehát trendszerűen azonosan mozgó gazdaságokban használható az euró”.

A GDP tehát még mindig fontos tényező, illetve a GDP/capita, mert ennek a mutatónak a csökkenése az tagországok között jelenti a reálkonvergenciát. Ezzel összefüggésben a versenyképesség [1] [2] is fontos tényező; Oszkó Péter is rámutat arra, hogy Magyarország versenyképességét a kormány „beáldozta” a 2006-os években, amivel maximálisan egyet tudok érteni.

Tehát, csak úgy érdemes az eurózónába belépni, ha a hosszú távú növekedés megalapozott, a versenyképessége az országnak stabil, és az EU-átlagnak megfelel, Maastrichton kívüli szempontok is figyelmet kapnak, mert a növekedés beáldozása a kritériumok betartása miatt bizony nem biztos, hogy megalapozott döntés. […] Ahhoz, hogy a kép teljes legyen Dezséri Kálmán –  A görög válság következményei és tanulságai című véleményezését jó szívvel ajánlom, a döntéshozóknak, minisztereknek is.

Szólj hozzá!

Címkék: eu euró versenyképesség eurózóna maastrichti kritériumok portfolioblogger euró bevezetése dezséri kálmán reálkonvergencia

A bejegyzés trackback címe:

https://socialeconomy.blog.hu/api/trackback/id/tr371858756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.