Firka a gazdasági elképzeléseimről

Közgazdaságtan mindenkinek, és nem mindig a mainstream fajtából. Akinek véleménye van, és szeretné, hogy megvitassuk, a "nemzetgazdasag @ gmail . com" címre küldhet levelet. Fontosnak találom, hogy visszataláljunk a társadalomtudományokhoz, mert a közgáz ennek a fának egy ága. Az egyének viselkedése befolyásol mindent.

Osztás

Share |

Friss topikok

  • Sztifler: @Sztifler: egyébként, jó példa most erre a jelenlegi állapot. felpörgetné a gazdaságot, ha gyengül... (2010.06.13. 20:14) Mentsük meg a devizahiteleseket? Vagy a gazdaságot?
  • CICMÓK: Remek összefoglalás. Remélem olyanok is olvassák akik tanulhatnak belőle. Várom a folytatást. (2010.05.16. 10:40) Olajcégek (2)
  • Sztifler: www.portfolio.hu/cikkek.tdp?h=2&k=4&i=133096 (2010.05.14. 10:44) Ments meg minket, "euró"!
  • mig8 (törölt): @NRG8: A benzin árának csökkentése nem okoz feltétlenül pazarlást. Mert hogyan is pazarolhatnál... (2010.05.05. 00:25) Gáz van a benzinpiacon - Vélemény
  • Sztifler: Köszönjük az írást! Nekem nagyon tetszett, és sok dolgot megtudtam belőle. (2010.04.28. 09:54) Olajcégek (1)

Linkblog

A bokrosi doktrína elemezgetése

2010.02.07. 23:46 Sztifler

In medias res: Bokros Lajos beszédét közgazdászbeszédnek mondják. Ezzel alapvetően nem is vitatkozhatunk, mert tényleg elmondott 1-2 dolgot, amit az elméleti gazdaságtan tárgy első pár óráján az oktatók is felvázolnak.

Figyelmesen hallgattam a beszédet, de nem világosodtam meg. Nem látom az utat a növekedés felé.  Azt azonban világosan láttam, hogy a politikai retorika erőteljesen átitatta ezt a közgazdászbeszédet. Vagy Bokros Úr tényleg így gondolkodik?

Elhiszi, hogy az állam teljesen megtisztítható a korrupciótól? Vagy csak velünk akarja elhitetni? Az Olsoni érdekcsoportokat nem lehet eltüntetni; vagy, ha el is paterol mindenkit és új embereket ültet minden székbe, akkor is kialakulnak az érdekcsoportok.

Stiglitz is megmondta, hogy a döntéshozók nem hagyják figyelmen kívül saját érdekeiket, és az nem feltétlenül egyezik meg a közösség érdekével, sőt. És ha már Stiglitz meg Bokros között kell választani, inkább az elsőnek hiszek.

Viktor is meg akarja szabadítani az országot az állami, kormányzati korrupciótól, ahogyan Bokros is, állításuk szerint. Úgyhogy, nem érdekel, hogy közgazdaságilag még kicsit megtámogatja azt, amit mond, vagy sem; ugyanis épp most cáfoltam meg a közgazdászbeszédet.

Természetesen, ő is elmondta, mint minden magára valamit is adó közgazdász, hogy „KisNyitottGazdaság” vagyunk, (amit már Pista bácsi is kívülről tud a tanyán, ahova a postás is csak havonta megy) meg hasonló evidenciákat, de ebből túl sok új információhoz nem jutottunk.

Óh, majdnem kihagytam a legfontosabbat. Bokrostól azt is megtudhattuk, hogy felelőtlen kamatpolitika árfolyamgyengülést okoz. Zárójelbe megjegyezném, hogy az árfolyamot nem csak a kamat mozgatja. Pontosan azért, mert (az előző megállapítást segítségül hívva) kis nyitott gazdaság vagyunk, nem tudjuk „egyedül” befolyásolni az árfolyam alakulását, (elméletileg lebegő árfolyamrendszerben) mert hatással van ránk a külföld is. […] A bizalom, ország államadósságának besorolása, a növekedési pálya megtalálása, legalább olyan fontos, mint a kamatszint. Tehát, ne varrjuk már az alapkamat nyakába az árfolyamváltozást.

Azért annyira nem volt unalmas, de nem lettem okosabb.

(UI: Egy kapitalista ország sem tudja befolyásolni egyedül a valutája árfolyamának alakulását elméletileg szabadon lebegő árfolyamrendszerben.)

1 komment

Címkék: gazdaság lajos bokros stiglitz portfolioblogger kamatpolitika

A bejegyzés trackback címe:

https://socialeconomy.blog.hu/api/trackback/id/tr91738066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

redy 2010.02.10. 14:38:01

Ezt nevezik "piszkos"lebegtetésnek. A kormányzatok a lebegtetést devizaintervenció révén próbálják irányítani. A bizalom megőrzés érdekében.
süti beállítások módosítása