Firka a gazdasági elképzeléseimről

Közgazdaságtan mindenkinek, és nem mindig a mainstream fajtából. Akinek véleménye van, és szeretné, hogy megvitassuk, a "nemzetgazdasag @ gmail . com" címre küldhet levelet. Fontosnak találom, hogy visszataláljunk a társadalomtudományokhoz, mert a közgáz ennek a fának egy ága. Az egyének viselkedése befolyásol mindent.

Osztás

Share |

Friss topikok

  • Sztifler: @Sztifler: egyébként, jó példa most erre a jelenlegi állapot. felpörgetné a gazdaságot, ha gyengül... (2010.06.13. 20:14) Mentsük meg a devizahiteleseket? Vagy a gazdaságot?
  • CICMÓK: Remek összefoglalás. Remélem olyanok is olvassák akik tanulhatnak belőle. Várom a folytatást. (2010.05.16. 10:40) Olajcégek (2)
  • Sztifler: www.portfolio.hu/cikkek.tdp?h=2&k=4&i=133096 (2010.05.14. 10:44) Ments meg minket, "euró"!
  • mig8 (törölt): @NRG8: A benzin árának csökkentése nem okoz feltétlenül pazarlást. Mert hogyan is pazarolhatnál... (2010.05.05. 00:25) Gáz van a benzinpiacon - Vélemény
  • Sztifler: Köszönjük az írást! Nekem nagyon tetszett, és sok dolgot megtudtam belőle. (2010.04.28. 09:54) Olajcégek (1)

Linkblog

Görögország, az államcsőd, meg az EU

2010.02.10. 17:48 Sztifler

Mindig mondtam, elég néhány jó makroadat ahhoz, hogy egy ország euróval fizethessen. Remek és sajnálatos példa most Görögország, aki az EU és a közös valuta hitelességét veszélyezteti, és az abba vetett bizalmat. (A fizetőeszköz bevezetése az adott országban azt feltételezi, hogy az ország eljutott arra a fejlettségi szintre, mint a tagok.)

Görögország államcsőd közeli állapotát valamilyen módon mindenképpen orvosolni kell, vagy más fizetőeszköz bevezetése szükséges, ugyanis egyetlen állam problémája miatt nem szabad az egész közösségre hatással lévő döntéseket hozni.

Ha most Görögországban nem euró lenne a pénznem, akkor a görög jegybanknak számos lehetősége lenne úrrá lenni a helyzeten. Az alapkamat növelése és esetleg egy intervenciós sáv kialakításával a spekuláció okozta negatív hatásokat el lehet kerülni, illetve nem is szükséges kombinálni a kettőt.

Stiglitz professzornak ezzel homlok egyenest ellentmondok, mert véleménye szerint az EKB kamatnövelése megoldást jelenthetne. Ez azonban bizonytalanságot okozna a befektetők körében, megingatná a bizalmat az EU-val szemben; ugyanis a kamatemelés indokolatlan lenne.

A görögök számára egyetlen jó lépés a kamatprémiummal értékesített államkötvény egy fiskális stabilizációval „egyszerre”, mert a kamatokat ugye ki kell majd fizetni. […]

Ebben a posztban nem is az a meglepő és problémás rész, hogy egy állam fizetőképtelenné válik, hanem az, hogy egy stabil pénzügyi rendszer áll mögötte és éppen a gazdasági válságnak kellett volna ráébresztenie „minket” a liberalizmus és a kapitalizmus alapvető és felismerhető hiányosságaira.

Stiglitz szerint a „leggyengébb láncszemet” támadják a spekulánsok és a befektetők. – De valahogy abba a helyzetbe kell kerülni, hogy támadható legyen egy gazdaság. A görög példa jól mutatja az érdekcsoportok uralkodását és azt, hogy a vezetők is saját érdekeiket tartják fontosabbnak a közösségével szemben.

Ha ezt felismerjük, akkor a megoldástól sem vagyunk távol, de a probléma az, hogy valószínűleg a vezetőknek ez sem érdeke. Talán, ha még pár EU tag csődbe jutna, akkor rájönnének a fejesek is, hogy „gáz” van. – De akkor már késő lesz:

Vagy sokkal kevesebb országban lesz hivatalos pénznem az euró; vagy példát mutat az EU (és arra kényszeríti a tagállamait, hogy egyensúly-közeli állapotban tartsák a nemzetgazdaságukat) és nem segíti meg az egyes tagállamokat a többi kárára.

Az európai szemlélet azonban szolidáris és hajlamos megvédeni a tagállamait a saját hülyeségeiktől. Szerintem olyan ez, mint amikor a rosszgyereket jutalmazzák.

 

2 komment

Címkék: eu görögország európai unió szolidaritás ekb alapkamat államcsőd portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://socialeconomy.blog.hu/api/trackback/id/tr61747034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2010.02.10. 18:54:30

"Vagy sokkal kevesebb országban lesz hivatalos pénznem az euró;" - elvileg talán jobb lenne, mint állapot, legalábbis a zónán belül maradók számára (az sem egyértelmű egyébként szerintem), de az átmenet annyi feszültséggel járna, ami háborúhoz is vezethetne. De minimum összeomlana első körben az euró, és nem is biztos, hogy valaha talpra állna.

"és arra kényszeríti a tagállamait, hogy egyensúly-közeli állapotban tartsák a nemzetgazdaságukat" - hogyan lehetne kényszeríteni? én ebben látom az egész helyzet rákfenéjét, hogy borzasztó nehéz kényszeríteni egy országot, ha nem akarja magától.

"és nem segíti meg az egyes tagállamokat a többi kárára." - ez most nem opció szerintem, mint ahogyan nagy bankok elengedése sem volt az a Lehman-sztorit követően (és valójában a Lehman elengedése is hibának bizonyult).

Szerintem ez most egyirányú utca, muszáj végigjátszani, amibe belekényszerült az unió, és majd hosszú távon lehet esetleg új elvekre helyezni az együttműködést.

Sztifler · http://socialeconomy.blog.hu 2010.02.10. 22:39:49

a kritériumok, a csatlakozás feltételeihez elég néhány jó makroadatot produkálni, de ahhoz, hogy a zónában maradjanak az egyes nemzetgazdaságok már nem kell megfelelniük a "nehéz" kritériumoknak.

ha a feltételek a csatlakozás után is érvényesek maradnának, vagy különböző kisebb engedményekkel érvényesek, esetleg más "lazább" feltételek, akkor hosszú távon kellene gondolkodniuk az országoknak.

napjaink legnagyobb vívmánya talán a regionális integráció, segítik a versenyképességet, felzárkózást stb. aki nem képes fenntartható pályán lavírozni az veszélybe sodorja a közösséget.

persze, nem szabad elengedni Görögország "kezét"; de fel kell ismerni, hogy az államkötvényekkel kell operálni elsősorban, és csak azután külső forrásokat bevonni.
süti beállítások módosítása